Nederlandse stem in plannen voor wereldwijd roamingbeleid

mobiele

Roaming moet niet alleen in Europa worden afgeschaft maar in de hele wereld. Er moet dus ook wereldwijd roamingbeleid komen. Dat stelt Jan van Alphen, de nieuwe voorzitter van een internationale werkgroep die dat voor elkaar wil krijgen. Van Alphen is ook voorzitter van de Nederlandse Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) en board member bij International Telecommunications Users Group (INTUG).

De werkgroep werd gestart op de International Mobile Roaming-conferentie in Genève. Daar werden de visies van beleidsontwikkelaars, consumentenorganisaties en de private sector verenigd. Doel is uiteindelijk om bouwstenen van wereldwijde mobiele roaming te definiëren. Het traject start met een assessment-rapport, dat eind dit jaar uit moet komen. In het derde kwartaal van 2017 verwacht de werkgroep een concreet, gedragen beleid klaar te hebben. Deze moeten een stap verder gaan dan die van de Europese Commissie.

 

Roam Like At Home binnen de EU

De Europese Commissie probeert al een paar jaar een einde te maken aan roamingkosten binnen de EU. Europese burgers en zakenmensen moeten in de hele EU tegen het zelfde tarief kunnen bellen en internetten. Per 15 juni 2017 zou een eind moeten komen aan de nu nog hoge buitenlandse kosten. Maar in welke vorm is echter nog niet duidelijk.

Eerder stelde de Europese Commissie een Fair Use Policy van 90 dagen voor. Klanten zouden 90 dagen per jaar en 30 dagen aaneengesloten kunnen roamen tegen hun binnenlandse tarief. Dit heet ook wel Roam Like At Home (RLAH). Dit zou volgens de Europese Commissie voldoende moeten zijn voor 99% van de Europese reizigers. Het gemiddelde verblijf van een EU-burger in een ander land lig namelijk rond de 12 dagen.

Het plan kreeg echter  stevige kritiek van vooral consumentenorganisaties. Daarop trok voorzitter Jean-Claude Juncker het plan terug. Een nieuw voorstel zou deze week volgen.

 

Houdt de Europese Commissie woord?

Van Alphen: “De Europese plannen voor roaming moet breder worden dan een definiëring op basis van een gemiddeld consumentengebruik in dagen. Roam Like At Home kan daarom echt veel beter worden vertaald. Hoewel Juncker aangeeft dat de Europese Commissie deze keer woord houdt, vraag ik me af of het gaat lukken. Niet nakomen van deze toezeggingen kan wel behoorlijk negatieve gevolgen hebben voor de beeldvorming.”

INTUG, dat invloed kan uitoefenen op internationaal beleidsniveau, stelt dat een het helemaal afschaffen van roamingtarieven de einddoelstelling moet zijn. Het huidige tarievenstelsel is namelijk simpelweg niet toekomstbestendig. Van Alphen: “De huidige businessmodellen zijn ernstig verouderd. We zijn in overleg met met alle stakeholders, van overheid tot ICT/telecommunicatie-leveranciers, waaronder telecomproviders, tot aan consumenten. Samen moeten we nieuwe modellen ontwikkelen die beter op de veranderende vraag- en aanbodverhouding aansluiten. Dit is in het voordeel van ons allen.”

Afspraken op internationaal niveau ziet Van Alphen daarom als essentieel. “Uiteraard begrijpen we dat de invulling van dit proces complex is. Er is dringend internationaal draagvlak nodig. Meer transparantie in kosten en tarieven zijn goede eerste stappen. Daarnaast moeten we werken aan internationale harmonisatie van kosten en markt- en concurrentiebalans. Dat zijn randvoorwaarden voor succes.”

 

Gerelateerde berichten...