Mogen bezoekers op internet linken naar illegale content, illegale sites of naar content met copyright? Wat het Europese Hof op advies van zijn advocaat-generaal betreft is het antwoord op deze steeds terugkerende heikele en fundamentele vraag: ja. Een website mag volgens Europa dus linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat mag zelfs als de rechthebbende dit niet zelf op internet heeft gezet. De advocaat-generaal van het Europese Hof, Melchior Wathelet stelt dat in een recent uitgebracht advies.
De advocaat-generaal deed deze uitspraak in zijn rapport naar aanleiding van een link die GeenStijl in 2011 plaatste naar gelekte Playboy-foto’s van Britt Dekker. Ze stonden destijds op een Australische fotowebsite. De uitgever destijds van het mannenblad, Sanoma, sleepte Geenstijl in verband met deze link voor de rechter.
Dat er pas in 2016 definitief uitspraak is ligt aan de lange juridische weg die na de gang naar de rechtbank begon. Allereerst oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Geenstijl schuldig was aan inbreuk op Dekker’s portretrecht. Dat oordeel werd in een een hoger beroep echter teruggedraaid. Daarna was het de beurt aan de Hoge Raad om zich uit te spreken over de zaak. De advocaat-generaal adviseerde echter dat het Europees Hof zich hierover zou uitspreken.
Dit Hof stelt nu, eerst bij monde van zijn belangrijkste adviseur, dat een link plaatsen die verwijst naar een site met foto’s die niet gepubliceerd mochten worden op zich geen schending is van het auteursrecht. Het advies en de daarop volgende uitspraak van de Europese rechter die over enkele maanden wordt verwacht en vrijwel altijd het advies volgt, zullen een richtlijn zijn voor toekomstige zaken in heel Europa.
Wathelet stelt in zijn advies dat “Als internetgebruikers steeds als zij een hyperlink plaatsen naar vrij toegankelijke werken een andere website, het risico op een rechtszaak wegens schending van auteursrecht lopen, worden zij veel terughoudender met plaatsing van hyperlinks. Dit gaat onverwijld ten koste van de werking en zelfs de architectuur van internet op zich en zelf van de ontwikkeling van de hele informatiemaatschappij.”
De uitspraak is in lijn met een zaak uit 2014, die ook in het Europese Hof diende. Toen ging het om zaak over YouTube, waarbij het beschermde materiaal wel door de rechthebbende openbaar op was gezet. Het Hof vond toen ook dat linken niet strafbaar is.