ING schrapt helft fysieke bankkantoren om digitalisering

ING schrapt helft fysieke bankkantoren om digitalisering

Meer dan de helft van de fysieke bankkantoren van ING gaat verdwijnen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Het bedrijf zegt zich verder te willen inzetten op digitalisering, persoonlijk contact en vermogensadvies

De bank handhaaft 380 fysieke locaties die deel in andere winkels terecht gaan komen. De bank gaat daarvoor tot en met 1 juli 2022 het aantal zogeheten ING-servicepunten met 75 uitbreiden. Die gaan van 246 naar 321 locaties. Daarentegen gaat het aantal eigen bankkantoren juist met 69 omlaag.

In de ING-servicepunten kunnen klanten terecht voor dagelijkse bankzaken en ondersteuning om digitaal vaardig te worden. Op de Servicepunten kunnen klanten leren om eenvoudige vragen ook zelf online af te kunnen handelen.

Baanverlies

De beslissing zorgt voor fors baanverlies. Op de fysieke bankkantoren gaat het 240 fte’s kosten. Bij de adviesrijke bedrijfsonderdelen komt een krimp met 200 fte’s. Volgens de bank komen er zo min mogelijk gedwongen ontslagen. Er komt wel een vrijwillige vertrekregeling en medewerkers met een tijdelijk contract krijgen geen verlenging.

Het aantal kantorenorganisatie neemt af met 240 fte’s en de adviesrijke bedrijfsonderdelen met 200 fte’s. Het uitgangspunt is medewerkers zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Intern kan dat bij teams waar vacatures zijn. Extern zet de bank in op haar netwerk om ING’ers mogelijk te plaatsen in sectoren waar een tekort aan personeel is. Een deel van de contracten van collega’s met een tijdelijke overeenkomst, zal niet worden verlengd. En ING verwacht tot slot dat een aantal collega’s gebruik zal maken van de vrijwillige vertrekregeling.

Beide bewegingen hebben helaas personele gevolgen. De kantorenorganisatie neemt af met 240 fte’s en de adviesrijke bedrijfsonderdelen met 200 fte’s. Het uitgangspunt is medewerkers zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Intern kan dat bij teams waar vacatures zijn. Extern zet de bank in op haar netwerk om ING’ers mogelijk te plaatsen in sectoren waar een tekort aan personeel is. Een deel van de contracten van collega’s met een tijdelijke overeenkomst, zal niet worden verlengd. En ING verwacht tot slot dat een aantal collega’s gebruik zal maken van de vrijwillige vertrekregeling.

Digitale bankzaken

Volgens de bank zijn ze haast gedwongen om fors te bezuinigen omdat steeds meer klanten digitaal hun bankzaken doen. Op dit moment bankieren 5,3 miljoen klanten via de Mobiel Bankieren App en Mijn ING. Volgens de bank zijn dit ook actieve gebruikers.

Daarnaast ziet de bank ook het bezoek aan de kantoren afnemen bij vermogensadvies. Ook zij zoeken eerst digitaal het meeste zelf uit en willen vervolgens contact met een specialist. De algemene medewerker in de fysieke bankkantoren wordt daardoor steeds minder nodig.

Lees ook: