Nijmegen start met digitaal paspoort IRMA

Inwoners van de gemeente Nijmegen kunnen vanaf nu een app gebruiken om hun gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie te beheren. Deze nieuwe app IRMA is bedoeld als digitaal paspoort op maat.

De app is mede ontwikkeld door hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit. De bedoeling is dat inloggen via DigiD uiteindelijk overbodig wordt. Nijmegen is de eerste gemeente die het systeem in gebruik neet.

De ontwerpers van de app werken samen in de stichting Privacy by Design. De stichting ontstond in 2016 speciaal voor het ontwerp van IRMA, wat staat voor I Reveal My Attributes.

 

Webwinkels

Aanleiding was dat de oprichters het merkwaardig vonden dat je een heleboel persoonsgegevens moet prijsgeven als je alcohol wilt kopen of een 18+ film huren.

Met de app IRMA wordt dat anders. Gebruikers laden eerst hun persoonlijke gegevens. Komen ze op een website die om persoonlijke gegevens vraagt, hoeven ze alleen maar de relevante attributen te laten zien. De rest blijft vanzelf afgeschermd.

Om te zorgen dat de instanties weten dat de gegevens betrouwbaar zijn voorziet de gemeente alle gegevens van een een digitale handtekening. Zo weten instanties dat de verstrekte gegevens ook echt kloppen.

 

BSN

Het gaat om gegevens als voornaam, achternaam, straat, postcode, woonplaats, geboortedatum en het burgerservicenummer. Daarom is de medewerking van de gemeente ook onontbeerlijk. IRMA en het basisregister persoonsgegevens (BRP) van de zijn namelijk gekoppeld. De stichting zelf zorgt ervoor dat ze geen beschikking hebben over de ge-uploade gegevens.

Deze koppeling betekent ook dat IRMA in een later stadium breder ingezet kan worden. De ontwikkelaars denken bijvoorbeeld aan inloggen in de zorg of tonen van je adres zonder alle andere details bij een webwinkel.

 

Markplaats

Volgens de stichting is het niet alleen voor gebruikers interessant maar ook voor bedrijven. “Door de digitale handtekening van de gemeente weten bedrijven zeker dat ze over de juiste gegevens beschikken’, stelt Jacobs. “Zo kan IRMA webwinkels als Marktplaats in staat stellen om oplichters te weren. Bovendien is IRMA-software open source en gratis beschikbaar.”

 

Gerelateerde berichten...

X