NXP profiteert van tekorten in markt voor chips

NXP

NXP heeft in het eerste kwartaal van 2022 een hogere omzet behaald. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse chipgigant. Met name de omzet uit chipsets voor de auto-industrie groeide hard. Ook speelt het bedrijf uit Veldhoven een belangrijke rol in het oplossen van de tekorten op de chip-markt.

Groei van 22 procent

In het eerste kwartaal van 2022 realiseerde de chipfabrikant een omzet van 3,14 miljard dollar (2,99 miljard euro). Dit was 22 procent meer dan in dezelfde periode in 2021. De nu gerealiseerde kwartaalomzet was voor NXP een record en veel hoger dan de verwachtingen. De netto winst bedroeg 657 miljoen dollar (625 miljoen euro).

Vraag groter dan aanbod

NXP levert niet alleen het soort chips dat veel wordt gevraagd, maar profiteert ook van het bredere tekort in de markt. Het aan de Nasdaq genoteerde Nederlandse bedrijf kan de vraag van zijn klanten nog steeds niet bijbenen.

Lange levertijd

Dat gaat ook niet op korte termijn veranderen, zegt Jean Schreurs, directeur van NXP Nederland in het FD. ‘Meer dan 80% van onze producten heeft een levertijd van 52 weken. We zitten dus nog het hele jaar met tekorten.’ Schreurs verwacht dat het chiptekort zeker dit jaar nog aanhoudt. ‘Hoewel we steeds meer leveren, zie ik het dit jaar niet beter worden. Op zijn vroegst in 2023 zullen de tekorten verminderen.’

Sterk in automotive-segment

De meeste omzet werd behaald in het automotive-segment, een markt waarin NXP met zijn chips marktleider is. In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde dit segment een totale omzet van 1,55 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro). Dit was 27 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Corona verstoorde de markt

De tekorten in de markt zijn vooral een gevolg van de coronacrisis, die de vraag naar allerlei digitale apparatuur heeft aangejaagd. Daar komt bij dat de auto-industrie aanvankelijk zijn productie drastisch verminderde, maar sindsdien bezig is aan een inhaalrace.

Om de tekorten in te lopen doet NXP grote investeringen in zijn productiecapaciteit. Zo worden onder meer nieuwe fabrieken gebouwd.

Gerelateerde berichten...

X