Onderzoek: nog steeds carrièredrempels voor vrouwen in ICT

Ondanks dat een meerderheid van de werknemers in de IT graag meer vrouwelijke collega’s verwelkomt, kent de branche nog veel carrièredrempels voor vrouwen en hun carrière. Zo antwoordt de helft (47%) van de IT’ers dat het voor vrouwen moeilijker is om carrière te maken in de IT dan voor mannen. Desondanks zien 9 op de 10 IT’ers de toegevoegde waarde van meer vrouwen in hun vakgebied. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 500 IT’ers in opdracht van carrièresite Monsterboard. Momenteel is slechts 12 procent van de IT’ers vrouw1. Toch verwacht twee derde van alle werknemers in de IT dat de branche in de toekomst een betere man-vrouwverhouding heeft.

83 procent van de IT’ers vindt specifieke ‘vrouwelijke kwaliteiten’ – zoals een andere management- of communicatiestijl – waardevol voor de IT-branche. Maar liefst 9 op de 10 zien de toegevoegde waarde van meer vrouwen in IT. Volgens bijna de helft is diversiteit goed voor iedere werkomgeving, zij noemen dit als voornaamste reden voor meer vrouwen in IT. Echter ziet ruim de helft (55%) van de respondenten ook wel dat door het lage aandeel vrouwen in de branche er maar weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. Meer dan 45 procent van de vrouwen geeft aan dat het lastig is om een coach te vinden binnen het vak die hen steunt in de carrière.

Aan het onderzoek onder 490 medewerkers in de IT deden zowel mannen als vrouwen mee. Het onderzoek  is uitgevoerd door PanelWizard in november 2015 in opdracht van Monsterboard.

1)         Bron: werk.nl, Technische en ICT-beroepen, Arbeidsmarktbeschrijving, 10 september 2015.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...