Rechtbank verplicht Facebook tot data delen van anoniem profiel

rechter met hamer en pruik datalek anoniem profiel

Facebook (dochterbedrijf van Meta) moet gegevens delen van een anoniem profiel aan een andere gebruiker. Dat stelt de rechtbank Den Haag in een uitspraak in een kort geding.

Facebook moet de data delen met een persoon die door de acties van de eigenaar van dat anonieme profiel slachtoffer is van ernstig grensoverschrijdend gedrag. In de zaak wordt de naam van het slachtoffer niet genoemd vanwege privacyredenen.

Meta is na de uitspraak verplicht om onder andere gebruikersnaam, e-mailadres en telefoonnummer van degene achter het anonieme account met de eiser te delen. Doet het bedrijf dat niet, dan betekent dat een dwangsom van 1.000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.

Waarom

De gebruiker van de anonieme profiel liet zich in een aantal dating-groepen intimiderend uit over het slachtoffer, die op de zitting meldde daar veel schade van te ondervinden.  De gebruiker van het anonieme profiel zou ook in het geheim opnamen van vrouwen maken.

Door het verstrekken van de gegevens aan het slachtoffer is deze in de gelegenheid om een debat te voeren met de Facebookgebruiker. De voorzieningenrechter oordeelt dat de belangen van eiser zin dit geval waarder wegen dan die van de (anonieme) Facebookgebruiker en die van Facebook en Meta zelf.

Verwijderen

Het slachtoffer eiste ook dat Meta de bewuste berichten verwijdert. Die eis wees de rechter echter af. Die eis kun je volgens de rechter alleen inwilligen als de verdachtmakingen aan het adres van het slachtoffer ook echt niet blijken te kloppen. Dat kan pas als er meer informatie beschikbaar is.

Meta moet dus wel aan het slachtoffer melden wie er achter het anonieme account zit. Dat is wel tegen het zere been van het bedrijf, dat zich eigenlijk op het standpunt stelt dat gebruikers tegen kritiek moeten kunnen, ook als dat anoniem en fel van toon is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...