REshape Innovation Center Radboudumc: Durf te experimenteren

Radboud UMC longfunctietest

Als er één sector is die snel moet innoveren, dan is het de zorg wel. Want de zorgvraag gaat de komende decennia verdubbelen, maar er komen niet meer mensen beschikbaar om die zorg te gaan leveren. Het is duidelijk dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor technologie. Hoewel de meeste zorginstellingen dit ook wel zien, dreigen ze toch de boot te missen door een veel te afwachtende houding. Het REshape Innovation Center van het Radboudumc pakt het hands-on op.

Op de deur van de werkkamer van Lucien Engelen, directeur van het REshape Innovation Center, hangt een bordje met de tekst: Bad decisions make good stories. Vijf woorden die aangeven waarin de aanpak van Radboudumc afwijkt van die van andere zorginstellingen. “Wij hebben hier een regelvrije omgeving gecreëerd waarin we vrij kunnen experimenteren met technologie die zorgprocessen kan ondersteunen,” steekt Engelen van wal. “We werken vanuit het principe: als er niets fout gaat, dan gaat er ook niets goed. Ofwel: van fouten leer je. Daarom pakken we innovatie klein aan.

Geen grote allesomvattende projecten maar kleine Proof of Concepts waar we meteen al de patiënten bij betrekken. Als blijkt dat het idee werkt, dan pakken we het op, laten het zien aan – als relevant – de it-afdeling en gaan nadenken over zaken als budget, hoe past het in de bestaande (legacy) infrastructuur, hoe is de privacy geregeld? We beginnen dus niet bij de barrières, we eindigen ermee. Waarom? Omdat er altijd drempels zijn en het vaak zo is dat die alle goede ideeën meteen doodslaan. Wij kijken pas naar de barrières als we hebben aangetoond dat het idee in de basis werkt. Dan ontstaat er veel meer creativiteit om een oplossing te verzinnen voor de uitdagingen.”

Lees het hele verhaal online

Neem een abonnement op ICT/Magazine en ICT/Zorg

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...