Santeon maakt nomogram voor prostaatkankerpatiënten

pensioen

De zeven Santeon ziekenhuizen hebben een nieuw nomogram voor prostaatkankerpatiënten. Dit voorspellingsmodel kan de kans op extraprostatische extensie (EPE) berekenen bij patiënten met prostaatkanker.

Het model kwam tot stand met gegevens uit de diverse Santeonziekenhuizen. Zo leverde het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis de patiëntgegevens. Het Medisch Spectrum Twente en et St. Antonius Ziekenhuis valideerde de gegevens. De financiering is geregeld door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialist (SKMS).

Nieuw model

Met het nieuwe voorspellingsmodel kun je de kans op tumoruitbreiding buiten de prostaat nauwkeurig beoordelen. Bij prostaatkankerpatiënten die geopereerd worden door een radicale prostatectomie kun je veel preciezer kijken of en wanneer je de zenuwen die over het prostaatkapsel lopen kunt sparen. Daarmee is de kans groter op behoud van erectiele functie.

Bij verhoogde kans op extraprostatische extensie (EPE) van de tumor raden Europese richtlijnen af om zenuwsparend te opereren, gezien de verhoogde kans op positieve snijvlakken. Vanwege het onvermogen van de MRI om EPE uit te sluiten kun je met gebruik van het nomogram de kans op EPE per zijde beter voorspellen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...