Slimme sok geeft inzicht in stressopbouw cliënten

cliënten

In samenwerking met ’s Heeren Loo en andere zorginstellingen ontwikkelde ‘Mentech Innovation’ de Hume. Dit is een meetinstrument voor stress en stressopbouw bij cliënten. “De Hume is een mooie innovatie die ons helpt om onbegrepen gedrag van cliënten en bewoners te begrijpen.” Dit zegt Koen Rosbender, gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo. Hij is vanaf het eerste moment betrokken bij de gesprekken met Mentech en de implementatie van de Hume binnen ’s Heeren Loo.

Mensen een verstandelijke beperking vertonen soms onbegrepen gedrag, legt Rosbender uit op de website van ’s Heeren Loo. Het onbegrepen gedrag komt voort uit onvervulde behoeften en dat leidt vervolgens tot stress. Het meten van het stressniveau geeft zorgmedewerkers zicht in mogelijke oorzaken van onbegrepen gedrag. “We kunnen de informatie ook gebruiken om spanningsopbouw en escalaties te voorkomen,” geeft Rosbender aan.

Slimme sok

Met sensoren in een sok worden hartslag en huidgeleiding gemeten. Deze meetgegevens worden met behulp van de HUME software vertaald naar een indicatie van stress. Deze informatie komt bij de begeleider binnen op de telefoon. Zo krijgt de begeleider een signaal wanneer er spanningsvolle situaties ontstaan en kan de begeleider helpen het stressniveau van de cliënt te verlagen.

Positieve resultaten

Momenteel is de Hume al in gebruik in verschillende regio’s binnen ’s Heeren Loo. De resultaten zijn positief. Er zijn indrukwekkende gevallen waarbij de Hume belangrijke inzichten gaf over de oorzaak van verhoogde spanning bij cliënten.

Zo zorgde de Hume voor inzichten over de oorzaak van escalaties bij een cliënt met een laag functioneringsniveau op dagbesteding. Na thuiskomst was deze client ’s avonds snel gespannen. In eerste instantie dacht men dat de cliënt mogelijk werd overvraagd op dagbesteding. En dat dit voor te veel spanning zorgde. Maar na het bestuderen van de data konden begeleiders achterhalen dat niet de dagbesteding voor een piek in spanning zorgde, maar het passeren van een bepaald kruispunt op weg naar en van de dagbesteding. Door een andere route te lopen, was de cliënt ‘s avonds veel rustiger en waren er geen uitbarstingen meer.

In dit eerste kwartaal van 2024 wordt de Hume ook in alle andere regio’s van ’s Heeren Loo HUME ingezet, meldt de instelling op de website.

Gerelateerde berichten...