Flexibel meebewegen, dat is de kunst!

Berty Wortman en Fred Kwakkel, zet ze bij elkaar in een ruimte en een ware stortvloed aan ideeën, inzichten, analyses en ervaringen komt op je af. De ruimte vult zich met enthousiasme, inspiratie, ambitie en vooral de wil om de zorgverlening in Nederland te verbeteren en veranderingen die nu spelen in de zorg beet te pakken en om te zetten in nieuwe mogelijkheden. Een impressie van wat er dan allemaal op tafel komt.

Berty Wortman heeft bij Aafje, zorgorganisatie in Rotterdam en omstreken, de opdracht om het roosteren en plannen van personeel naadloos te laten aansluiten op alle veranderingen en ontwikkelingen in de markt en alle overheidsmaatregelen die de sector overspoelen. Samen met Aafje-medewerkers en PlanningIT heeft Wortman een nieuwe visie op flexibele en duurzame personeelsinzet ontwikkeld en geïmplementeerd, waarbij zij breder kijkt dan alleen haar eigen organisatie. (red: ICT/Zorg besteedde in de oktobereditie van 2014 ook al aandacht aan de werkwijze van Aafje.)

Fred Kwakkel is als consulting director van SimplyCare en Qubiz betrokken bij innovatieve ict-oplossingen voor de zorg (care & cure). Samen met het Leger des Heils en de ontwikkelaars van Qubiz heeft hij de afgelopen vijf jaar onder andere een innovatief ECD/EPD ontwikkeld. Het softwarepakket SimplyCare is ook geïmplementeerd bij huisartsen en in de care, en wordt daarnaast in het Sociaal Domein bij de gemeenten aangeboden als community regiesysteem voor Zorg en Werk.

Geheel thuis in de wereld van de ICT weten zowel Wortman als Kwakkel precies welke software nodig is om hun ideeën te realiseren en toepasbaar te maken in de praktijk. Ze dagen PlanningIT voortdurend uit om met goed werkende, duurzame, flexibele, ‘tailor made’ oplossingen te komen. “ICT is de ‘enabler’ van vernieuwing,” aldus Wortman. “Met de software van PlanningIT zagen we bij Aafje bovendien de productiviteit direct stijgen.”

Verandering is de enige constante

Het is niet niks waar de zorg voor staat. De kwaliteit moet omhoog, terwijl er tegelijkertijd minder geld beschikbaar komt. Inkoop van thuiszorg geschiedt sinds dit jaar via de gemeenten, zoals vastgelegd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daarbij verandert de cliëntvraag drastisch. Niet alleen stijgt de vraag kwantitatief, maar deze ontwikkelt zich ook in de manier waarop de cliënt wil worden geholpen.

Niet alleen de deskundigheid van de zorgprofessional is bepalend, maar vooral ook de zelfstandigheid van de cliënt. Deze heeft door internet zelf toegang tot een gigantische hoeveelheid informatie. De cliënt is meer en meer de regisseur van de eigen zorg. Daarbij ondersteund door zorgprofessionals, maar ook mantelzorgers, vrijwilligers, buren en ga zo maar door.

En met de toenemende vergrijzing is het ook van belang cliënten de middelen en ondersteuning te bieden die ze helpen om meer zelf te kunnen blijven doen. Het gaat om ‘empowerment’, ofwel cliënten in hun kracht zetten, gebruikmaken van wat ze allemaal wél kunnen. Hoe ga je als zorgorganisatie om met al dit soort veranderingen?

Waar staat u?

Wat vaststaat is dat zorgorganisaties flexibel moeten meebewegen en daarin zichzelf soms opnieuw moeten uitvinden. Velen zijn daar natuurlijk al mee bezig, met wisselend succes. Het is belangrijk de constante veranderingen te volgen, maar zonder al te volgzaam te zijn. Zoek uw eigen weg, die begint met waar u staat.

Tijdens de theatersessie van PlanningIT op de beurs Zorg & ICT gaan Wortman en Kwakkel aan de slag met deze zoektocht. Waar staat uw organisatie? Wordt alles wat zich voordoet direct aangepakt, maar zonder enige structuur (‘chaos’)? Of is alle flexibiliteit en creativiteit uit uw organisatie verdwenen door een overmaat aan regels en protocollen (‘control’)? Of bevindt uw organisatie zich hier ergens tussenin? En hoe productief is uw organisatie?

Waar u ook staat, in deze sessie leert u welke kant uw organisatie op zou moeten bewegen in relatie tot de markt en alle veranderingen die plaatsvinden.

Wie staat centraal?

De medewerkers en de cliënten staan steeds meer centraal in de gehele bedrijfsvoering van zorgaanbieders. Zorg moet dichtbij de cliënt staan en medewerkers krijgen steeds meer regie over hun eigen werkplanning, individueel en in teamverband. Voor een optimale planning, goede bedrijfsvorming en een productieve organisatie is het nodig om informatie bij elkaar te brengen, zodat daarop gestuurd kan worden, zelfs bij het eventueel verdwijnen van lijnmanagement (een ontwikkeling die nu in veel organisaties gaande is).

Puzzel

De sterk fluctuerende en lastig voorspelbare vraag, zowel kwantitatief als kwalitatief, maakt dat personeelsplanning een voortdurende en moeilijke puzzel is. En dan zijn er ook nog verschillende aanbieders die een cliënt nodig heeft, waardoor de puzzel vaak nog ingewikkelder wordt. Zonder ‘slimme’, professionele ict-ondersteuning is het vandaag de dag niet meer mogelijk om een gezonde personeelsinzet met het juiste productiviteitsniveau te verkrijgen en met gepaste zorg op de cliëntvraag te kunnen blijven inspelen.

Zowel Aafje als het Leger des Heils zijn door een veranderingsproces gegaan en zij zijn nu klaar voor de veranderingen die plaatsvinden. Zij zijn begonnen vanuit verschillende invalshoeken. Aafje heeft zich vooral gericht op de betrokkenheid van de medewerker en het Leger des Heils meer op de vraag vanuit de cliënt. Hun processen zijn hierop aangepast met behulp van ict-ondersteuning. Wortman en Kwakkel nemen u graag mee op hun reis.

ICT maakt vernieuwing mogelijk

PlanningIT ondersteunt zorgorganisaties met passende software en adviezen. ‘Flexibel meebewegen, dat is de kunst’ is het motto van PlanningIT voor 2015. Dat geldt voor iedere zorgaanbieder en dat moet zeker ook gelden voor alle software die helpt het juiste personeelsaanbod op de actuele zorgvraag af te stemmen. Of zoals Wortman het zegt: “ICT moet vernieuwing mogelijk maken.”

Zorg & ICT

Tijdens de beurs Zorg & ICT (Jaarbeurs Utrecht) op 18, 19 en 20 maart organiseert PlanningIT in Theater Blauw een theatersessie met Berty Wortman en Fred Kwakkel. Interactief, enthousiast en inspirerend zullen zij hun visie, ideeën en deskundigheid over bewezen ict-mogelijkheden in de zorg vanuit de praktijk met u delen. U kunt zich daarvoor inschrijven via de websites zorgenict.nl en planningit.nl.

18, 19 en 20 maart

13.45 uur – 14.15 uur

Theater Blauw

www.planningit.nl

Tevens is er op de stand van PlanningIT (hal 11 E061) de mogelijkheid één-op-één te spreken met enkele van onze klanten:

  • 18 maart: Willeke van der Hoorn (Zuwe Hofpoort Ziekenhuis)
  • 19 maart: Annemieke Brands (GGZ Drenthe)
  • 20 maart: Marisca Lustenhouwer (De Wever)

 

Gerelateerde berichten...