Flexibiliteit as a Service in de Maastro Clinic

Maastro Clinic is een radiotherapeutisch instituut waar met name kankerpatiënten worden behandeld door bestraling. De kliniek beschikt over zes ‘state of the art’ lineaire versnellers (bestralingsapparaten) en is gevestigd in Maastricht, naast het Maastricht Universitair Medisch Centrum: een samenwerkingsverband tussen het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit Maastricht.

Maastro Clinic heeft grote behoefte aan flexibiliteit van haar ICT. Er wordt veel onderzoeksoftware in eigen beheer ontwikkeld, dat vóór implementatie zeer grondig wordt getest en waarvan de kwaliteit bijzonder hoog is. Voor het borgen van het proces, zijnde updates, resultaten en kwaliteit, is een zogeheten Ontwikkel/Test/Acceptatie (OTA)-omgeving ontwikkeld. Een omgeving waarin, op basis van een gedetailleerde kopie van de productieomgeving, nieuwe versies van zelf ontwikkelde software technisch en functioneel grondig kunnen worden getest, voordat ze in de productieomgeving worden geïnstalleerd.
Maximale flexibiliteit

Deze OTA-omgeving dient te voldoen aan de borging van de kwaliteit en beschikbaarheid van de omgeving. Vanuit die gedachte gaat Maastro Clinic nog een stap verder door verschillende clouddiensten op een gecertificeerde en gevalideerde manier te gebruiken. Dit heeft ook een strategische insteek vanwege de vrije schaalbaarheid, zoals groei en krimp, en de ontzorging van alle techniek als infrastructuur, huisvesting en beheer met behoud van volledige controle en regie over het functioneel beheer van het platform en alle daarin opgenomen applicaties.

Maastro Clinic heeft toegang tot Storage as a Service*, Backup as a Service**, vCloud as a Service*** en Archive as a Service****. Diensten waarvan de investeringen, CAPEX, bestaan uit eenmalige kosten voor transitie, en de exploitatiekosten, OPEX, uit een maandelijkse factuur op basis van daadwerkelijk gebruik.

De kwaliteit van deze clouddiensten worden doorlopend gemeten aan de hand van een aantal heldere en objectieve prestatiecriteria. Dit wordt vervolgens op reguliere basis besproken met de SLA-Manager waarbij de tevredenheid wordt uitgedrukt en een maximaal tevreden eindgebruiker wordt gekoppeld aan de kwaliteitservaring.

vCloud infrastructuur

Alle Maastro Clinic ‘OTA’ virtuele machines, vApp, worden in de datacenters van Open Line gehost. De bijbehorende vCloud managementservers worden bij Maastro Clinic zelf gehost in verband met de actieve koppelingen naar de productie-omgeving. Deze koppelingen zijn noodzakelijk om via de reeds beschreven en uitgewerkte procedures in de OTA-omgeving uit te rollen. De door Open Line gerealiseerde OTA-omgeving voorkomt dat de productieomgeving onnodig moet worden stilgelegd om daarin nieuwe software te testen. Nieuwe software kan nu worden getest in de testomgeving – een exacte kopie van de productieomgeving – en na acceptatie worden overgeheveld naar de productieomgeving.

De implementatie van nieuwe software verloopt daardoor een stuk eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder. Door toepassing van een strenger testprotocol (ketentest) wordt bovendien de betrouwbaarheid van de productieomgeving verhoogd ten opzichte van de oude situatie.

 

Flexibiliteit in het digitale tijdperk

Een steeds terugkomende vraag uit de markt is: ‘hoe kan de it-organisatie zich aanpassen aan een wereld waarin IT in toenemende mate de kern van het bedrijf wordt?’.
Tussen 1985 en 2005 was de CIO vaak een ‘Chief Infrastucture Officer’ met een focus op het bouwen van complexe maatwerkoplossingen. Die periode, ook wel het tweede platform van ICT genoemd, werd gekenmerkt door client-server computing. ICT werd gezien als een kostenpost voor de organisatie en het was vaak één van de belangrijkste taken van de CIO om de belangen van de ict-organisatie te beschermen.

In het derde platform van ICT, gevormd door cloud, mobiliteit, big data, en social media, zien wij bij bedrijven steeds meer het besef dat ICT hun business is geworden. Migreren van een technologiefocus naar een oplossingenfocus is de sleutel. In het proces staan bedrijven open voor nieuwe benaderingen.

Met de opkomst van het derde platform is de rol van de netwerkmanager en het netwerkteam veranderd van ‘houd de boel draaiende’ tot een ware partner in line-of-business strategie en het genereren van inkomsten.

Om het bovenstaande te realiseren, dienen infrastructuuroplossingen open en flexibel te zijn om te kunnen reageren op veranderingen in de zakelijke omgeving. Kortom: streven naar een flexibele it-omgeving voor het digitale tijdperk.

Maastro Clinic heeft daarop de afgelopen tijd zeer zorgvuldig voorgesorteerd waardoor ICT als process enabler wordt ingezet. Flexibiliteit en continuïteit met een ISO 20000- en 27000-waarborg. Flexibiliteit as a Service! (‘FaaS’ om nog een afkorting aan het brede scala van afkortingen toe te voegen).
Speaking of afkortingen: 
 
* Storage as a Service = StaaS. Kunnen groeien ‘on demand’.
** Backup as a Service = BaaS. Geen omkijken naar een betrouwbare backup.

*** vCloud as a Service= Vaas. Flexibiliteit van de Cloud.

****Archive as a Service = AaaS. Digitaal archiveren zonder beperkingen.

Patrick Eggen – Regiomanager Healthcare: Open Line

Maestro van eggen

Gerelateerde berichten...

X