Hoe IFS de digitale transformatie ondersteunt

De digitale transformatie blijft tot de verbeelding spreken. IFS is voortdurend actief om bedrijven in de industriële sector hierin te ondersteunen. In vorige edities in ICT/Magazine werden al de IoT Business Connector, servitization en Enterprise Operational Intelligence (EOI) uiteengezet. Maar hoe staat het eigenlijk met de adoptie van deze transformatie in de verschillende markten?

Chris Thomassen is verantwoordelijk voor de presales-activiteiten binnen IFS Benelux. Met zijn team vertaalt hij klanteneisen en -wensen naar de IFS-applicaties. Ze beantwoorden RFI’s en RFP’s, presenteren oplossingen naar klanten en schrijven artikelen. Zijn focus ligt op Oil & Gas en Manufacturing. “Onze klanten in de olie- en gasindustrie zijn niet de Shells en de BP’s van deze wereld”, licht hij toe, “maar meer de bedrijven in de supply chain van dit segment, de zogeheten EPC-contractors; bedrijven die platforms bouwen, of drilling contractors. Deze toeleveranciersindustrie beweegt sneller in de digitale transformatie dan de oil & gas-spelers zelf.”

 

Transformeren

Zo deed IFS recent een pilot bij een van hun klanten, die de boorplatforms uitrusten met sensoren. “Op basis van de big data die al die sensoren genereren, kun je de observaties analyseren om tot voorspellingen te komen”, vertelt Thomassen. “Daardoor breng je het preventieve onderhoud naar een ongekend hoog niveau, wat leidt tot een zo hoog mogelijke uptime van een zogeheten ‘rig’. Een dag stilstand betekent namelijk direct een omzetverlies van miljoenen. Als toeleverancier kun je echt je business transformeren van het sec leveren van producten naar het verlenen van diensten.” Wereldwijd ondersteunt IFS diverse projecten op dit vlak, onder meer met de suite IFS Applications, die veelzijdige (ERP-)ondersteuning biedt voor industriële processen. Ook de IFS cloud-oplossingen en de reeds genoemde IFS IoT Business Connector hebben hun toegevoegde waarde al ruimschoots bewezen bij klanten als ATS – een leidende leverancier in de VS van industriële onderhouds- en it-services –, Anticimex – een internationaal ongediertebestrijdingsbedrijf – en Hecla Mining, een Noord-Amerikaans mijnbedrijf gefocust op edelmetalen.

 

Sterkere databasis

Voor Songa Offshore – een internationale drilling contractor – hebben lange termijn asset management en onderhoud topprioriteit. Sinds het bedrijf in 2014 koos voor IFS Applications is de ondersteuning uitgegroeid tot een springplank naar serieuze digitale innovatie. Zo verloopt het onderhoud niet langer op kalenderbasis maar op basis van behoefte. De nieuwe geïntegreerde ERP-oplossing levert beter verbonden processen op, systeemconsolidatie, betere integratie met andere systemen en verbeterde monitoring van de TCO. Maar het belangrijkste is misschien wel een sterkere databasis met nieuwe analyse- en rapportagemogelijkheden.

 

Experts

Uit een recente IFS-survey blijkt dat er binnen Manufacturing grote verschillen zijn wat de adoptie van de digitale transformatie betreft. Thomassen: “Noord-Amerika en Azië-Pacific lopen voorop in het behalen van concurrentievoordeel met data-gedreven inzichten. Wereldwijd zijn de grotere organisaties sneller in het gebruiken van nieuwe technologieën dan de kleinere spelers. Een uitdaging die over de hele breedte geldt, is het vinden van goede technische mensen en data-scientists. Juist daarom is het raadzaam om een partij te vinden die deze experts al in dienst heeft en die verstand heeft van de sector.”

Gerelateerde berichten...

X