Werken aan ‘The Edge’

Rittal faciliteert decentralisering datacentra

Zoals in alle sectoren is IT ook binnen de overheid behoorlijk in beweging. De voorbereidingen voor de uitrol van het 5G-netwerk zijn in volle gang evenals ontwikkelingen rondom IoT en IIoT. André Hiddink, Productmanager IT bij Rittal, wereldwijde leverancier van kastsystemen en it-infrastructuren: “Informatie moet steeds dichter bij de bron worden verwerkt en bewerkt.”

De behoefte aan en het delen van informatie groeit met de dag. Steeds meer systemen zijn erop ingericht dat de informatie zo dicht mogelijk bij de bron wordt verwerkt en bewerkt. Logisch dus dat overheidsinstellingen voor vraag staan: hoe richt ik mijn informatievoorziening in? Tegen deze achtergrond is Rittal de campagne ‘Discover The Edge’ gestart. “We zien dat er steeds vaker kleinere computerruimtes in gebruik worden genomen”, vertelt Hiddink. “Voorheen werden vrijwel alle data en procesinformatie centraal opgeslagen in een groot datacenter – on premise of (deels) in de cloud. Nu groeit het aantal kleinere datacentra in een regio of op locatie. Op deze sterpunten binnen grotere netwerken staan vooral essentiële data en processen. Dataopslag voor archief of voor compliance-doeleinden kunnen prima in een centraal datacenter worden opgeslagen.”

 

Continuïteit

Het bereiken van een zo kort mogelijke latency is één van de redenen voor deze decentralisatie naar wat ‘The Edge’ wordt genoemd. Hiddink: “The Edge zit zo dicht mogelijk bij het eindstation van de gebruiker. Voor veel toepassingen is het belangrijk om specifieke informatie zo snel mogelijk op de juiste plek beschikbaar te hebben. Een tweede reden voor de beweging naar The Edge is het waarborgen van de continuïteit. Wanneer de systemen achter een bepaalde verkeersader in Nederland worden aangestuurd vanuit één datacenter in Amsterdam, wil je niet dat de boel daar uitvalt. Alle overheidsdiensten zijn volledig gedigitaliseerd. Van het loket in het gemeentehuis tot aan de aansturing van de infrastructuur op de weg. Als deze digitale levensader wegvalt dan lijdt tot chaotische taferelen. Juist daarom is Edge computing de oplossing en hiermee verklein je dergelijke risico’s.”

 

Schaalbaar

Volgens Rittal ligt de toekomst in wat het bedrijf Hybrid Cloud Package (HCP) oplossingen noemt. Hiddink licht toe: “Voorheen was het aantal beschikbare vierkante meters leidend in de beslissingen rondom het datacenter. Nu ligt de focus veel sterker op welke belangrijke informatie zo snel en veilig mogelijk beschikbaar moet zijn op bepaalde locaties. Wat moet binnenshuis blijven en wat kan naar buiten toe? Doordat serverruimtes veel compacter worden, kun je het koelsysteem, de noodvoorzieningen en het blussysteem anders inrichten. De klant hoeft eigenlijk alleen maar aan te geven hoeveel kilowatt aan load nodig is, en wij kunnen dat schaalbaar en veilig realiseren. Dat bestrijkt een scala van een computerruimte met slechts één rack tot iedere gewenste omvang.”

 

Gerelateerde berichten...

X