Van boer tot bord ook bij recall van medische implantaten

Van boer tot bord’ of ‘van koetje tot toetje’ kun je het beste ook toepassen op recall van medische implantaten. Koppeling van het EPD aan ERP zorgt voor veel betere traceability. Het geeft geeft ziekenhuizen ook de mogelijkheid hun voorraden te verlagen.

Lekkende borstimplantaten, bekkenbodemmatjes die gaan verkleven, heupimplantaten die metaaldeeltjes afgeven die gaan zwerven door het lichaam, sterilisatieveertjes die ernstige klachten kunnen veroorzaken. Er gaat nogal eens wat mis met medische implantaten.

Er vinden regelmatig product recalls plaats. Die verlopen vaak verre van efficiënt, omdat ziekenhuizen niet goed weten welke patiënten welke implantaten hebben gekregen.

Zo is vorig jaar naar aanleiding van het PIP-schandaal een landelijk borstimplantatenregister in gebruik genomen dat plastisch chirurgen kunnen raadplegen in geval van een recall of klacht. Op zich een prima initiatief, maar de zorgsector staat al bekend om zijn zware registratielast. Moet daar nu weer een registratiemethode bij komen?

Kwaliteitsborging

Nee, zegt Frank Raijmaekers van TracQtion/MedScan. Als een ziekenhuis zijn EPD koppelt aan het ERP-systeem, zijn ook zij in staat om de hele keten van medische ge- en verbruiksartikelen inzichtelijk te maken. Van de gebruikte scoop tot het hechtmateriaal, en van implantaat tot infuuspomp. Raijmaekers kan het weten. Hij werkte ooit als supply chain manager bij het Erasmus MC. In dit UMC zorgde hij er mede voor dat door koppeling van systemen het volledige logistieke traject van medische materialen inzichtelijk wordt.

“De logistieke stromen in een ziekenhuis zijn heel complex. Denk alleen maar eens aan het plannen van een operatie: is het benodigde instrumentarium aanwezig en ligt dit gesteriliseerd klaar? Zijn de juiste hechtmaterialen, implantaten en eventuele andere materialen aanwezig? Zijn de OK-ruimte en het personeel goed ingepland? Zijn de resources die nodig zijn in het traject voor en na de operatie beschikbaar? Is er bijvoorbeeld na de operatie een IC-bed nodig en staat dit klaar? Dwars door dit hele traject heen lopen dan nog alle ongeplande ingrepen en eventuele complicaties waardoor een operatie kan uitlopen. Het is echt heel foutgevoelig.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van september.

Gerelateerde berichten...