Verzekeringsdekking AVG-boetes in Nederland niet vanzelfsprekend

Civielrechtelijke boetes voor schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn deels toch niet verzekerbaar. Binnen Europa kun je je alleen in Finland en Noorwegen volledig verzekeren tegen AVG-boetes. Dat blijkt uit onderzoek.

Tegen administratieve boetes kunnen bedrijven zich over het algemeen verzekeren. Deze zijn civielrechtelijk. Administratieve boetes zijn onder de AVG ook civielrechtelijk zijn, maar lidstaten mogen ook zelf straffen opleggen. Veel landen kiezen dan voor strafrechtelijke boetes, naar nu blijkt. En die zijn vrijwel nooit te verzekeren. Ook Nederland doet dit. Ons land gaat het wel per geval bepalen.

 

Risico

Volgens de verzekeraars is het een keus van veel Europese landen om onrechtmatige omgang met persoonsgegevens te laten vallen onder het strafrecht. .

Ter vergelijking werd ook de verzekerbaarheid van andere overheidsboetes onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in de handleiding ‘The price of data security’ (De prijs van gegevensbeveiliging).

Dit betekent dus dat met de ingang van de AVG organisaties een aanzienlijk groter risico lopen bij het beheren en opslaan van hun persoonsgegevens. De boetes voor schending van de bepalingen van de AVG kunnen oplopen tot 20 miljoen euro. In sommige gevallen wordt 4 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf of bedrijvengroep geëist . Daar komt bij dat eventuele negatieve publiciteit veel schade aan de reputatie en daarmee de marktpositie van een bedrijf kan aanbrengen.

 

Per geval

In twintig van de dertig onderzochte landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje – worden AVG-boetes daarom in het algemeen als onverzekerbaar beschouwd.

In acht landen, waaronder Nederland, hangt de verzekerbaarheid van AVG-boetes af van de specifieke details per geval. Bijvoorbeeld of het gedrag van de verzekerde laakbaar is en of de boete eventueel alsnog strafrechtelijk wordt geclassificeerd.

Verzekeraar Aon maakte een handleiding voor bedrijven die dit soort vragen willen oplossen.

 

Gerelateerde berichten...

X