VS morrelt aan netneutraliteit

De telecomwaakhond van de VS, FCC gaat de regels voor netneutraliteit afschaffen. Dat meldde de autoriteit donderdag. De vorige president van de VS, Barack Obama, voerde de regels in 2015 juist in. Dat meldde TechCrunch gisteren.

Dit betekent dat providers data op internet dus niet meer hetzelfde hoeven te behandelen. Ze mogen toegang tot legale content, apps en diensten blokkeren. Bepaalde apps, sites en diensten mogen daarbij voorrang krijgen, ook als er geld voor gevraagd wordt.

Het besluit valt ondanks grote tegenstand. Zo is het Amerikaanse Congres fel tegen. Een aantal tech- en mediareuzen als Netflix, Twitter, Apple, Facebook en Google, stelden eerder dit jaar juist dat netneutraliteit belangrijk is en behouden moet blijven. Volgens hen moeten providers niets meer of minder doen dan toegang tot internet leveren en geen selectie aan de poort plegen.

Ook Europa is groot voorstander van netneutraliteit. De Europese regels zijn geïnspireerd op de Nederlandse, die al eerder, en strengere regels invoerden.

 

Commissie

De FCC bestaat uit een commissie met drie Republikeinse en twee Democratische leden. Zij nemen bij stemming dergelijke besluiten. Volgens TechCrunch stemden alle drie de Republikeinse leden voor afschaffing. De beide Democraten stemden tegen.

De reacties op het besluit kwamen snel. Zo stelde de Democratische procureur-generaal Eric Schneiderman uit New York donderdag dat hij meteen een aanklacht tegen de FCC gaat starten. Meerdere staten zullen daaraan meedoen. Hij wordt bijgevallen door de procureur-generaal van Washington en de American Civil Liberties Union

Zelfs het sociale netwerk Facebook en Alphabet, de moedermaatschappij van Google, overwegen juridische stappen. Ook Netflix zegt zich in een tweet daarbij aan te sluiten. Microblogsite Twitter zegt ook voor behoud van netneutraliteit te blijven vechten.

 

Gerelateerde berichten...