Werkgevers verstrekken vaker thuiswerkvergoeding

thuiswerken

Steeds meer werkgevers passen zich aan en verstrekken nu een thuiswerkvergoeding, 37 procent nu tegenover 16 procent vorig jaar. Hiermee spelen ondernemingen in op de verwachting van 47 van alle werknemers ook na de pandemie voor een groot deel thuis te werken. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

De rapportage meldt overigens ook, dat Nederlanders in het vierde kwartaal van 2021 minder vaak thuiswerken dan tijdens de eerdere lockdowns. Hierbij moet aangetekend worden dat het onderzoek plaatsvond voor de harde lockdown die afgelopen weekend werd ingesteld. Na de pandemie verwacht bijna de helft van alle werknemers weer vaker op het werk te zullen zijn. Eerder was dat nog een meerderheid.

Verbod op thuiswerken

In het vierde kwartaal van 2021 werkte 37 procent van alle werknemers thuis tijdens een lockdown. In het eerste kwartaal, toen alle scholen dicht waren, was dit hoger, namelijk 45 procent. Natuurlijk kon een deel van de werknemers ook voor de crisis al vanuit huis werken, maar de uitbraak van de pandemie heeft veel werkgevers gedwongen de thuiswerkmogelijkheden te verruimen, ook in complexe organisaties zoals een fabriek of een ziekenhuis. Desondanks was 42 procent van de werknemers in het vierde kwartaal niet in staat om thuis te werken. Ook het aantal werknemers dat aangeeft niet thuis te mogen werken hoewel daar wel mogelijkheden toe bestaan is jaar op jaar gestegen van 5 naar 8 procent.

Eenderde werkt volledig thuis

Inmiddels duurt de pandemie al bijna twee jaar en blijkt er geen snelle uitweg. Veel werknemers verwachten nu dat zij voortaan elke week deels vanuit huis werken. Van de mensen die vijf dagen per week werken, werkt een op drie nog volledig thuis, veel minder dan in het eerste kwartaal toen 70 procent volledig thuis werkte. Veel mensen gingen in oktober dus een of meerdere keren per week naar de zaak.

Vaker op een werkkamer

Veel werknemers hebben hun werkplek aan deze realiteit aangepast, bijvoorbeeld door een vaste werkplek in huis te creëren. In het vierde kwartaal van 2020 had 38 procent van de werknemers een eigen gescheiden werkkamer. In het vierde kwartaal van dit jaar is dat opgelopen naar 45 procent.

Aandeel VPN stijgt

Op het gebied van software en werken op afstand hebben organisaties tijd nodig gehad. Zo blijkt dat het aantal mensen dat niet met een VPN werkt, is afgenomen van 51 naar 41 procent. Sommige taken zijn overigens ook zonder VPN online toegankelijk, zoals bijvoorbeeld e-mail, of met wat aanpassingen in de manier van werken, zoals bijvoorbeeld cloudopslag.

Teams meest gebruikt

Veel organisaties gebruiken Microsoft Office, waarop werknemers ook thuis of mobiel kunnen inloggen. Outlook, Word, Excel etc. zijn toonaangevend, zeker bij organisaties met meer dan 500 medewerkers. Ook in kleinere organisaties wordt Microsoft Office het meest gebruikt, veel vaker dan bijvoorbeeld Google Workspace.

Teams is geïntegreerd in Office en is de duidelijke marktleider. Sinds het begin van de crisis is Teams gegroeid. 70 procent van de werknemers gebruikt het nu, tegen 58 procent een jaar geleden. Het bereik van Teams is groot, want ook gebruikers zonder Microsoft-account kunnen worden uitgenodigd. Zoom is nummer twee. Ook de cloudopslag van Microsoft, OneDrive, is door meer mensen ontdekt. Het gebruik van OneDrive steeg van 38 procent vorig jaar naar 44 procent nu.

Gerelateerde berichten...