1,9 mln voor onderzoek naar smartwatches die hartstilstand herkennen

imc

De Hartstichting kent bijna 1,9 miljoen euro toe voor onderzoek naar  smartwatches die een hartstilstand herkennen en meteen 112 alarmeren.Als alles goed gaat moeten ze over die jaar op de markt zijn.

Het geld gaat naar twee onderzoeksprojecten. Een loopt bij de Technische Universiteit Eindhoven en een vanuit het Radboudumc. Ook bedrijven werken mee aan de onderzoeken.

De Universiteit Eindhoven krijgt bijna een miljoen voor het onderzoeksproject BECA (Beating cardiac arrest). Hieraan doen ook Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips, het Catharina ziekenhuis en Stan mee.

De rest van het geld gaat naar het project DETECT, Dat staat voor Development of a wearable bracelet that automatically DETECTs cardiac arrest. Naast het Radboudumc doen ook Corsano Health, het Reinier de Graaf Gasthuis en het Erasmus MC mee.

GPS

De smartwatches maken onder meer gebruik van sensoren. Die kunnen bijvoorbeeld:

  • registreren of iemand valt
  • meten of het hart nog klopt, Dit gebeurt via de kleinste bloedvaatjes in de huid

De slimme horloges zijn ook voorzien van GPS-technologie. Zo kunnen hulpdiensten zo snel mogelijk ter plekke zijn. Ook burgerhulpverleners die via het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu een oproep krijgen ontvangen zo snel de juiste locatie.

Alleen

De Hartstichting noemt de onderzoeken heel belangrijk, want bij veel mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, zijn geen getuigen aanwezig. En dan is 112 bellen dus ook niet mogelijk.

Elk jaar treden er 17.000 hartstilstanden op buiten het ziekenhuis. Bij veel due slachtoffers gebeurt dit dus als ze alleen zijn. Volgens internationaal onderzoek is er in ongeveer 60% van de gevallen geen getuige. Dergelijke horloges kunnen dus veel levens redden.

De onderzoekers verwachten dat deze oplossing extra winst kan opleveren voor vrouwen. Zij krijgen namelijk vaker een hartstilstand zonder dat er een getuige bij is. Mogelijk komt dat doordat vrouwen vaker alleen wonen dan mannen, vooral als ze wat ouder zijn. Ook wees onderzoek uit dat vrouwen minder vaak gereanimeerd worden door omstanders. Het is onduidelijk waarom.

Zes minuten

Adequate hulpverlening binnen zes minuten na een hartstilstand is essentieel om te kunnen overleven. Daarom vindt de Hartstichting investeren in dit onderzoek essentieel.

Deze projecten financiert de Hartstichting vanuit de PPS-toeslag die door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) beschikbaar is gesteld aan de Hartstichting om publiek-private samenwerkingen te stimuleren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...