72% van de Nederlanders gebruikt slimme apparaten

slimme meter slimme apparaten

Bijna drie kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder bezit inmiddels een of meer slimme apparaten. Slimme meters voor water, gas of stroom en thermostaten zijn het populairst. Dat meldt het CBS in het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020’.

Koelkasten, ovens, speakers, verlichting en nog veel meer kunnen verbonden zijn met internet. Deze apparaten versturen en ontvangen online gegevens. Bijna drie kwart (72 procent) van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder gaf aan in 2020 zo’n slim apparaat of systeem in huis te hebben. 59 procent had een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter thuis die je op afstand kunt aflezen.

Ruim een kwart gebruikte een slimme thermostaat en twee op de tien een virtuele assistent (zoals Siri, Google Home, Amazon Alexa, Bixby) die via een app of smart speaker is te bedienen.

Verlichting, slimme stekkers of andere systemen voor slim wonen en rookmelders, beveiligingscamera’s of andere veiligheidssystemen zijn minder in gebruik. Respectievelijk 14 en 11 procent gaf aan zulke systemen thuis te gebruiken. 6 procent had thuis huishoudelijke apparaten, zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden.

Geen behoefte

Sommigen beschouwen het internet der dingen of IoT als een technische stap vooruit. Anderen tonen terughoudendheid. Van mensen die aangaven thuis geen slimme apparaten of systemen te gebruiken, noemde 77 procent als reden dat zij er geen behoefte aan hebben. Hoge kosten of zorgen over de privacy of de beveiliging werden elk door een kwart als (een van de) redenen genoemd.

Onbekendheid met dergelijke apparaten en systemen, was ook een reden. Dat geldt ook voor onbekendheid met het gebruik ervan, zorg over eigen veiligheid en gezondheid en dat andere apparaten in huis er niet op aangesloten konden worden.

Vooral smartwatch en bewegingsmeter

Naast slimme apparaten en systemen voor het huis, gebruikte bijna 20 procent slimme accessoires, zoals een smartwatch of een bewegingsmeter. 10 procent had een auto met ingebouwde internetverbinding. In 2020 gebruikte 6 procent slimme apparaten voor gezondheid, zoals een weegschaal of bloeddrukmeter. Drie procent had speelgoed dat is verbonden met internet, zoals robots of poppen.

Nederland loopt voorop

Nederland is koploper in Europa als het gaat om het aantal inwoners dat in bezit is van bijvoorbeeld een slimme elektriciteitsmeter, thermostaat of verlichting. 69 procent van de inwoners van 16 tot 75 jaar had in 2020 dergelijke apparaten in huis.

Het EU-gemiddelde bedroeg 8 procent. Dat Nederland zo ver voorop staat in de EU komt door de aanwezigheid van slimme water-, gas- of elektriciteitsmeters in veel Nederlandse huishoudens.

Nederland loop in de EU ook voorop met het gebruik van een virtuele assistent via een app of smart speaker. Twintig procent gebruikte in 2020 een virtuele assistent. Het EU-gemiddelde was 11 procent.

Slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat zijn minder in gebruik bij Nederlanders. Ons land stond op de zesde en zevende plaats in 2020.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...