AIVD rolt Russisch spionagenetwerk op in Nederland

spionnage inlichtingendiensten

De AIVD heeft een Russisch spionagenetwerk in Nederland opgerold. Daardoor moeten twee Russische inlichtingenofficieren het land uit. Dat meldt de veiligheidsdienst op de site en in een brief aan de Tweede Kamer. De aanvallers spioneerden vooral in de high techsector.

De Russen werkten eigenlijk voor de Russische inlichtingendienst SVR. Ze deden zich echter voor voor als ambassademedewerkers. Een van de mannen was bezig met het bouwen van een substantieel netwerk van bronnen. De ander bood daarbij ondersteuning.

De AIVD stopte de hele operatie door de bronnen van de Russen in te lichten. Sommige van die personen werden in ruil voor informatie betaald.

Na hun ontmaskering zijn beide inlichtingenofficieren tot persona non grata verklaard. Dit betekent dat zij niet meer als diplomaat in Nederland actief mogen zijn. Ze moeten ons land verlaten.

AI en halfgeleiders

De interesse van de Russische inlichtingenofficier ging onder meer uit naar informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie. Dit is vooral aantrekkelijk omdat veel van die technologie zowel bruikbaar is in civiele als militaire toepassingen. In één geval is aan de IND een ambtsbericht uitgebracht. De IND treft op grond hiervan vreemdelingrechtelijke maatregelen.

Volgens de inlichtingendienst was Nederland uitgekozen omdat ons land hoort bij de meest ontwikkelde landen ter wereld. dat is vooral op het gebied van economie, wetenschap en techniek. Onder invloed van globalisering maakt dit van Nederland een aantrekkelijk, maar ook in toenemende mate kwetsbaar doelwit van spionage.

De high tech-sector beschikt over hoogwaardige en unieke kennis. Deze spionagezaak heeft zeer waarschijnlijk schade toegebracht aan de organisaties waar de bronnen actief zijn of waren en daarmee mogelijk ook aan de Nederlandse economie en de nationale veiligheid.

Mede vanwege deze ontdekking is het Kabinet bezig met onderzoek naar de strafbaarstelling van spionage. Het strafrecht biedt al wel mogelijkheden om op te treden tegen misdrijven rond de schending van staats-, ambts- en bedrijfsgeheimen. Spionage – als in de heimelijke samenwerking door personen met een buitenlandse inlichtingendienst – is op dit moment niet als zodanig strafbaar. Binnenkort zal een wetsvoorstel volgen.

Lees ook:
  • NSA gebruikt Denemarken voor spionage Europa
  • Vijf succesvolle methoden om je bedrijfsdata te beschermen

 

Gerelateerde berichten...