5 manieren om cybercrime tegen te gaan voor je bedrijf

Cybercrime vormt een groot gevaar voor bedrijven, het is dan ook van groot belang dat cybercrime op uiteenlopende manieren een halt wordt toegeroepen. Veel bedrijven beschikken over een eigen IT-afdeling. Deze afdeling zorgt ervoor dat systemen altijd up-to-date blijven, problemen met soft- en hardware worden opgelost, de systemen goed functioneren en dat cybercrime wordt bestreden. Maar wat is cybercrime nu eigenlijk?

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een containerbegrip voor vele criminele online activiteiten. Ongemerkt kunnen er virussen binnensluipen in systemen, iets wat al kan gebeuren indien je een besmette website bezoekt. Maar ook het sturen van phishing mails: deze kunnen zeer gevaarlijk zijn. Eén druk op een verkeerde URL en je computer kan besmet raken, tot hele systemen die gekaapt kunnen worden. Zo wordt er soms zelfs aan de eisen van internetcriminelen voldaan door losgeld te betalen om weer over een bruikbaar systeem te beschikken. Vaak proberen deze criminelen onder valse voorwendselen de ontvanger van een e-mail te laten klikken op de nep link, waardoor het fout gaat. Maar ook DDoS aanvallen (het overbelasten van een server van buitenaf door er veel verzoeken naar toe te sturen) vormt een bedreiging. Wat kun je als bedrijf ertegen doen?

1. Antivirus software gebruiken

Antivirus software is zeer belangrijk om virussen tegen te houden. De antivirus software moet altijd up to date zijn om goed te functioneren. De antivirus software moet op ieder apparaat, van modem tot pc, geïnstalleerd worden voor het tegenhouden van virussen.

2. Bewustwording personeel creëren

Spam wordt vaak direct al onderschept, waardoor personeel het niet binnenkrijgt in het gewone postvak. Soms glipt er echter één tussendoor en is dan lang niet altijd herkenbaar als fake. Train het personeel in het herkennen van fake e-mails. Het niet laten klikken op links binnen e-mails is vrijwel randvoorwaarde één. Een kritische houding is daarbij een voorwaarde. Vertrouw je een link niet, houd de muis er dan boven en lees linksonder in het beeldscherm waar de link echt naar verwijst. Hoewel ook deze info gemanipuleerd kan worden.

3. Updaten

Updaten van programma’s, de pc zelf, de website, de browser: het is allemaal ongelooflijk belangrijk. Zodra er updates beschikbaar zijn moeten deze direct uitgevoerd worden, want niet geupdate besturingssystemen en programma’s lopen eigenlijk direct al gevaar doordat zij niet langer meer goed beveiligd zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor websites: zijn er updates beschikbaar, voer deze dan z.s.m. uit.

4. Computer uitschakelen

Computers die nodeloos constant online zijn lopen onnodig risico op cybercrime, zij staan immers constant in contact met het internet. Schakel daarom altijd de pc uit aan het einde van een werkdag, hoe groot de verleiding ook is om ‘m gewoon aan te laten staan.

5. Wachtwoorden wijzigen

Het is belangrijk om ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken en deze iedere maand te wijzigen. Gebruik minimaal 15 tekens van wisselende letters en cijfers en gebruik liever geen bestaande woorden, deze zijn gemakkelijker te kraken door speciale programma’s.

Gerelateerde berichten...