DWDM en hyper-converged minst bekende technologieën

Uit onderzoek van Telindus onder 444 IT-professionals blijkt dat Dense Wave Division Multiplexing (24%) en hyper-converged (19%) de minst bekende technologieën zijn. Telindus heeft de respondenten zeven technologieën voorgelegd en gevraagd met welke technologie zij het minst bekend zijn. De top twee wordt gevolgd door server side flash (17%), tiering (11%), converged networking en scale out (beide 10%) en converged infrastructures (9%).

Dense Wave Division Multiplexing (DWDM) maakt het mogelijk om tot honderden kanalen over (lange) afstand te transporteren. In de praktijk betekent dit dat er over één glasvezelverbinding meerdere signalen op verschillende golflengtes verstuurd kunnen worden. Hierdoor kan het aantal fysieke verbindingen beperkt worden tot het minimale.

Hyper-converged infrastructuren bestaan uit één enkel component, waarin compute en (lokale) storage gecombineerd zijn. Verschillende van deze gelijke componenten kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden om direct de performance en opslag te vergroten. Hyper-converged infrastructuren worden gebouwd op basis van industriestandaard componenten. Het unieke aan deze infrastructuren is de bovenliggende software. Deze verbindt meerdere componenten tot één logisch geheel.

Harm de Haan, Manager Consultancy bij Telindus, licht de resultaten toe: “Wat deze technologieën gemeen hebben, is de focus op kostenbesparing. In dat opzicht is het dus zeker belangrijk dat IT-professionals op de hoogte zijn. De druk op het datacenter wordt steeds groter, waardoor beschikbaarheid nog belangrijker is geworden. Hele infrastructuren moeten uitwijken en veel organisaties zijn in de veronderstelling dat dit een kostbare aangelegenheid is, omdat daarvoor ook nieuwe verbindingen tussen de datacenters en kantoren gelegd moeten worden. Met een specialistische technologie als DWDM is dit echter in veel gevallen niet nodig. Bij hyper-converged infrastructuren ligt de focus vooral op de schaalbaarheid. Doordat uitbreidingen eenvoudig te realiseren zijn, is het niet nodig om op voorhand een grote investering te doen in bijvoorbeeld storage. Ook wordt het beheer vereenvoudigd, doordat er nog maar één managementinterface is.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...