Intel luidt volgende fase in van het big data-fenomeen

Intel introduceert de Intel Xeon-processor E7 v2-familie, waarmee bedrijven in uiteenlopende industrieën zoals de detailhandel, gezondheidszorg, het transportwezen of de financiële wereld data kunnen omzetten in waardevolle inzichten.

Door big data te analyseren kunnen bedrijven beslissingen nemen die zowel de top-line als bottom-line resultaten verbeteren. De Intel Xeon-processor E7 v2-familie biedt nieuwe mogelijkheden om grote hoeveelheden uiteenlopende data te analyseren, om zo informatie te ontsluiten die voorheen ontoegankelijk was.

“Organisaties die data gebruiken om het zakelijk inzicht te verdiepen, krijgen een enorme voorsprong in deze economie”, zegt Diane Bryant, vicepresident en general manager van Intels Data Center Group. “De hogere snelheid, de enorme geheugencapaciteit en de grote betrouwbaarheid van de Intel Xeon-processor E7 v2-familie stelt IT-organisaties in staat om real-time analyses van grote datasets te maken, om trends te identificeren en sneller nieuwe diensten te ontwikkelen, en om de zakelijke efficiency te verbeteren.”

Big data en het Internet of Things bieden enorme groeikansen voor veel organisaties, omdat zij omzet-genererende diensten kunnen creëren op basis van informatie die ze weten te ontsluiten. De markt voor big datatechnologie en -diensten zal naar verwachting jaarlijks groeien met 27% tot een bedrag van 32,4 miljard US dollar in 2017.

Een belangrijke aanjager van deze groei is de immense hoeveelheid data die gegenereerd wordt door ‘connected devices’, die samen het Internet of Things vormen. Marktonderzoekers verwachten 30 miljard verbonden apparaten in 2020. Investeringen in snelle technologieën en analysemogelijkheden kunnen ook bijdragen aan significante kostenbesparingen. Intels eigen IT-organisatie verwacht bijvoorbeeld kostenbesparingen en een hogere bottom-line omzet van bijna een half miljard dollar door het gebruik van analysemogelijkheden in 2016.

Nieuwe, zeer betrouwbare mogelijkheden voor verwerking en analyse van big data
De Intel Xeon-processor E7 v2-familie heeft een drie keer zo grote geheugencapaciteit vergeleken met processoren van de vorige generatie, waardoor een veel snellere en diepere data-analyse mogelijk wordt. In-memory analyses plaatsen een volledige dataset – bijvoorbeeld een complete klantendatabase – in het systeemgeheugen in plaats van op traditionele schijven, waarna deze zeer snel geanalyseerd kan worden. Deze methode wint aan populariteit als gevolg van de grotere behoefte aan complexe analyses. Industrieanalist Gartner verwacht dat 35% van de middelgrote en grote bedrijven in 2015 in-memory analyses zal gebruiken, tegenover slechts 10% in 2012.

Gartner verwacht ook dat ten minste 50% van de Global 2000-bedrijven in-memory computing zullen gebruiken om significante extra voordelen te halen uit hun investeringen in Enterprise Resource Planning (ERP).

eBay, een van de grootste en meest complexe online marktplaatsen, verwerkt enorme datasets van meer dan 50 petabyte voor meer dan 100 miljoen gebruikers. De eerste tests met de nieuwe Intel Xeon-processor E7 v2 en SAP HANA in-memory analysesoftware boden eBay betere prestaties en een dieper inzicht in grotere datasets. Hiermee kan het bedrijf extra omzetkansen creëren.

De nieuwe processorfamilie is ontworpen voor gebruik in servers tot 32 sockets, met configuraties die tot 15 processorkernen en tot 1,5 TB geheugen per socket ondersteunen. Deze nieuwe familie biedt twee keer de gemiddelde prestaties van de vorige generatie. Deze verbeteringen helpen organisaties die bedrijfskritische applicaties draaien zoals Business Support Systems (BSS), klantrelatiebeheer en ERP, om efficiënter te werken tegen lagere kosten en met snellere responstijden. Een verkoopteam dat over deze mogelijkheden beschikt, kan bijvoorbeeld de omzet verhogen door de beste tijd vast te stellen om een product te verkopen, of stelt olie- en gasbedrijven in staat om beter te voorspellen wanneer hun platforms preventief onderhoud behoeven.
Om data-bottlenecks te verminderen, is de Intel Xeon-processor E7 v2-familie voorzien van Intel Integrated I/O, Intel Data Direct I/O en ondersteuning van PCIe 3.0. Hierdoor wordt tot vier keer de I/O-bandbreedte ten opzichte van de vorige generatie bereikt en ontstaat extra capaciteit voor opslag en netwerkconnecties.
Systeem uptime en betrouwbaarheid blijven uiteraard sleutelvereisten voor bedrijfskritische applicaties. De Intel Xeon-processor E7 v2-familie zet Intels traditie voort van de hoogst mogelijke betrouwbaarheid, beschikbaarheid en beheerbaarheid. Intel Run Sure Technology is ontworpen om de frequentie en kosten van geplande en ongeplande downtime voor bedrijfskritische oplossingen te verminderen.

Uitgebreide ondersteuning vanuit de industrie
Vanaf vandaag zullen 21 systeemfabrikanten van over de hele wereld meer dan 40 Intel Xeon-processor E7 v2-familie platforms aankondigen. Het gaat om Asus, Bull, Cisco, Dell, EMC, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, PowerLeader, Quanta, SGI, Sugon, Supermicro, Unisys en ZTE. Daarnaast ondersteunen vele aanbieders van analysesoftware de Xeon-processor E7 v2-familie, inclusief Altibase, IBM, Microsoft, Oracle, Pivotal, QlikView, Red Hat, SAP, SAS, Software AG, Splunk, Sungard, Teradata, TongTech, Vertica en YonYou.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...