Met een iPhone of iPad aan het bed

Makkelijk en veilig op de iPhone patiëntengegevens inzien tijdens de visite aan patiënten in de kliniek. Thuis op de bank een operatie voorbereiden op de iPad; het lijkt iets dat voor artsen heel normaal zou moeten zijn. Toch is het Spaarne Ziekenhuis één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat Canto voor de iPad en Haiku voor de iPhone in gebruik neemt. Beide applicaties zijn speciaal bedoeld voor medisch specialisten om op beveiligde wijze patiëntgegevens in te zien.

David Jairath, plastisch chirurg bij het Spaarne Ziekenhuis, is enthousiast: “Ik vind het een erg handige service. Voorheen moest ik bij het visitelopen de patiëntengegevens op een papiertje overschrijven van mijn computerscherm. Nu kan ik met mijn iPhone direct de gegevens in het patiëntendossier inzien. Ook kan ik mij thuis ’s avonds voorbereiden op het operatieprogramma van de dag erna, of overleg voeren met een collega over een patiënt.”

 

Extra veilig

Canto en Haiku zijn applicaties van het patiëntendossier Epic. Iedere arts kan door middel van een speciale app met de iPhone of iPad verbinding maken met het ziekenhuis. Er wordt alleen toegang tot de gegevens verleend wanneer het unieke nummer van iPhone en iPad wordt herkend. Daarna moet de arts een gebruikersnaam en wachtwoord invullen; een dubbele beveiliging dus om de gegevens in te zien. Omdat we direct op de server kunnen werken, blijven er geen gegevens bewaard.

 

Digitaal ziekenhuis

Het Spaarne Ziekenhuis is een digitaal ziekenhuis en al jaren koploper op dit gebied. Het nam als eerste ziekenhuis in Nederland in 2009 Epic in gebruik. Dit elektronisch patiëntendossier krijgt nu navolging bij ziekenhuizen en academische centra in heel Nederland. Ook fusiepartner Kennemer
Gasthuis neemt Epic in gebruik in maart 2015.

“Papieren dossiers kennen we hier al lang niet meer. Patiënten van het Spaarne Ziekenhuis weten niet beter”, aldus David Jairath. “Het enige nadeel is dat ze misschien denken dat ik met mijn mobieltje aan het spelen ben. Ik vertel ze daarom altijd dat ik via mijn iPhone hun gegevens kan zien. En eigenlijk vinden ze dat helemaal niet zo bijzonder!”

Gerelateerde berichten...

X