Orange test en ontwikkelt 5G-toepassingen met Franse bedrijven

Op de Orange Business Summit, met meer dan duizend zakelijke klanten van Orange Business Services, presenteerde Stéphane Richard, de Chairman & CEO van Orange Group, de ambitie van Orange om samen met andere bedrijven 5G te ontwikkelen.

Ook aanwezig waren Agnès Pannier-Runacher, staatssecretaris van de minister van Economie en Financiën, en Philippe Varin, president van France Industrie, die de uitdagingen benadrukten die 5G vertegenwoordigt voor het concurrentievermogen van de economie en industrie.

“5G zal niet zomaar een nieuwe ontwikkeling in mobiel gebruik zijn,” zegt Stéphane Richard. “Dit is een technologische sprong voorwaarts die een transformatie van bedrijfsmodellen in alle sectoren aankondigt. Om te profiteren van de beschikbare mogelijkheden, moeten bedrijven anticiperen op ontwikkelingen en moeten wij, operators, volledig worden gemobiliseerd om hen te ondersteunen en oplossingen te ontwikkelen die aan hun behoeften voldoen. Het verhaal van 5G moet samen worden geschreven. Meer in het algemeen moeten we er alles aan doen om van Frankrijk een van de leidende landen te maken bij de ontwikkeling van 5G. Dit toekomstige netwerk is een kans om al onze middelen, onze knowhow, onze geavanceerde industrieën, onze Franse technologie en onze talenten ten dienste van ons land te verenigen en te consolideren.”

Verschillende innovatieprojecten met marktleiders in belangrijke sectoren van de economie, zoals de maakindustrie, energie en transport, werden gepresenteerd tijdens het evenement.

De elektronische fabriek van de toekomst LACROIX Group, een hightech fabrikant met een internationaal bereik, en Orange gaan een gezamenlijk innovatiepartnerschap aan om te onderzoeken hoe 5G kan worden gebruikt binnen ‘Symbiose’, het baanbrekende prototypefabrieksproject van de LACROIX Group. Door samen met Orange proeven uit te voeren met het gebruik van 5G neemt de fabrikant het voortouw op het gebied van technologie. De proeven omvatten het opzetten van een binnennetwerk voor het testen van omgevingsconnectiviteit en het optimaliseren van de productie.

Renault, Orange en Ericsson kondigden tijdens het evenement hun ambitie aan om samen te werken op het gebied van connected vehicles en 5G. Dit samenwerkingsproject zal gericht zijn op het meten van de capaciteit van 5G om communicatie tussen voertuigen en hun omgeving te verrijken. Dat wil zeggen dat voertuigen beter zullen kunnen communiceren met bijvoorbeeld. andere voertuigen, snelweginfrastructuur zoals verkeerslichten en andere weggebruikers. Door voertuigen meer informatie te bieden over wat er om hen heen gebeurt, zullen mobiele netwerken ertoe bijdragen dat het verkeer in beweging blijft en de verkeersveiligheid verbetert. Prestatietests zijn gepland voor een systeem op basis van een hybride V2X-architectuur (vehicle to anything), inclusief network slicing (een functie van 5G die een deel van het netwerk toewijst aan specifiek gebruik) en Mobile Edge Computing-technologieën om de cloudprestaties te verbeteren.

5G-kansen testen met Schneider Electric
Vanaf eind 2019 zal een eerste test van Orange en Schneider Electric de waarde beoordelen van 5G voor real-time augmented reality-oplossingen die worden gebruikt door onderhoudstechnici in de Schneider Electric-fabriek in Le Vaudreuil (Eure).

Nieuwe stationsdiensten SNCF voorstellen
Orange werkt samen met SNCF (De Franse nationale spoorwegmaatschappij) en Nokia in het kader van een 5G-experiment om een hogesnelheidsservice voor HD-videodownloads te bieden aan passagiers van het treinstation van Rennes. Orange zal de dienst in 2020 lanceren zodra de Franse regelgever Arcep de vereiste toestemming heeft verleend. Eenmaal operationeel, kunnen passagiers die zich door het station bewegen verbinding maken met het 5G-toegangspunt en video’s binnen enkele seconden naar hun mobiel of tablet downloaden, zodat ze de film tijdens hun treinreis kunnen bekijken. Het experimentele netwerk gebruikt frequenties in de 26 GHz-band. Het doel is om de voordelen van het 5G-netwerk te beoordelen en om feedback te verzamelen van passagiers die hebben deelgenomen aan de test. In een later stadium zullen ook aanvullende diensten lokaal worden getest, voor het grote publiek en voor het bedrijfsleven.

Eveneens in de mobiliteitssector lanceren RATP (het openbaarvervoerbedrijf in Parijs) en Orange, voor de eerste keer in Frankrijk, een 5G-experiment voor autonome en verbonden OV-voertuigen in de regio Parijs in 2019. Dit experiment wordt uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke innovatieovereenkomst tussen de twee bedrijven.

Parallel aan ontwikkelingen in samenwerking met andere bedrijven, zal de Orange Group zijn 5G-implementatiestrategie blijven uitvoeren. 5G-verbindingen worden in 2019 in zeventien Europese steden geïnstalleerd, klaar voor de commerciële introductie in 2020.

 

Gerelateerde berichten...

X