Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed structureert big data met OpenText

OpenText, marktleider in Enterprise Information Management (EIM), kondigt aan dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de OpenText Discovery Suite implementeert voor het automatisch structureren van niet-geïntegreerde, ongestructureerde en onbeheerde data. In totaal gaat het om het ordenen, classificeren en beschikbaar stellen van miljoenen archiefstukken van monumenten en archeologische documenten.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maakte al gebruik van OpenText Process Suite en OpenText Content Suite voor de aanvraag en afhandeling van vergunningen en subsidies. In het kader van de doelstelling van de overheid om in 2017 geheel digitaal bereikbaar en beschikbaar te zijn voor bedrijven en burgers, zocht de Rijksdienst naar een uitgebreidere oplossing om meerdere terabytes aan ongestructureerde data, afkomstig uit filesystemen, automatisch te kunnen structureren.

OpenText Discovery Suite classificeert data automatisch, in real time, en ontheft eindgebruikers van het toevoegen van meta data. Informatie wordt automatisch op de juiste plek en op de juiste manier opgeslagen, zodat het voor alle betrokkenen gemakkelijk terug te vinden is. Ook is het mogelijk de data te integreren met andere platformen waardoor burgers en organisaties toegang hebben tot alle openbare archieven van de Rijksdienst via bijvoorbeeld een webservice. Het gaat dan om achtergrondinformatie over rijksmonumenten, archeologie, musea en cultuurlandschappen. De informatie is vastgelegd in een veelheid aan digitale of gedigitaliseerde documenten, beelden en datasets.

De Rijksdienst maakt deel uit van een uitgebreid netwerk van organisaties en buitendiensten die digitaal aan elkaar gekoppeld worden om gezamenlijk toegang te krijgen tot de datasets. De datasets worden ook gebruikt om een volledig workflow-systeem te creëren. OpenText Discovery Suite maakt deze digitalisering en toegankelijkheid mogelijk.

“Het indexeren van data is niet langer voldoende om meerdere terabytes aan data goed te structureren. Met de OpenText Discovery Suite classificeren we de documenten uit ons filesysteem automatisch en kunnen we ze eenvoudig beschikbaar stellen voor externen en externe (zoek)systemen”, licht Henk Alkemade, hoofd e-kennis bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toe. “De koppeling met de andere platformen, via een ‘linked open data’-omgeving van de Rijksdienst, geeft ook andere systemen zoals zoekfuncties toegang tot die data. De samenwerking met OpenText biedt ons een goede basis voor het ontdekken, structureren, verwerken, beheren en classificeren van informatie binnen de Rijksdienst.”

Vanaf eind 2014 wordt alle archiefdata rondom cultureel erfgoed ingeladen en automatisch geclassificeerd met OpenText Discovery Suite. Vervolgens zal de data worden geïntegreerd met de andere platformen zodat het digitaal beschikbaar kan worden gesteld aan derden.

Gerelateerde berichten...