Vos Logistics stuurt medewerkers op pad met IGEL

Internationaal transportbedrijf Vos Logistics heeft IGEL geselecteerd voor het beheer en de beveiliging van haar thuiswerklaptops. Deze laptops zijn bijzonder belangrijk voor de planners en fleet managers, die vaak op locatie en buiten kantoortijden werken. Dankzij het IGEL OS is de beheersbaarheid van de mobiele werkplekken voor de IT-afdeling vereenvoudigd en de beveiliging vergroot.

Via een netwerk van dertig eigen vestigingen is Vos Logistics actief in heel Europa. Op het gebied van internationaal bulk- en volumetransport (mega en high volume) behoort Vos Logistics tot de grootste wegvervoerders van Europa. De kracht van de onderneming ligt in de combinatie van een Europadekkend netwerk, geavanceerde IT-systemen en focus op kwaliteit en service.

Veel van de werknemers van Vos Logistics zijn onderweg en werken buiten kantoortijden. Als zij voor hun werk toegang nodig hebben tot data en applicaties, dan faciliteert de IT-afdeling een laptop die ze kunnen meenemen en thuis kunnen gebruiken. Het zijn vooral de fleet managers en planners in de verschillende landen, die hier een beroep op doen.

De thuiswerklaptops waren Windows 10-systemen met toegang tot de centrale Citrix-omgeving. Dit betekende dat er regelmatig updates nodig waren voor het besturingssysteem en de antivirus-software op de laptops. Het bleek lastig deze updates op afstand af te dwingen. Daarom gingen Bob Mulders, hoofd Infrastructure en Networks bij Vos Logistics, en zijn team tezamen met consultancybedrijf T4Change op zoek naar eenvoudiger te beheren alternatieven. Zo werd er gekeken naar Google Chromebooks, die veel minder lokale updates vereisen. Die bleken echter een aantal praktische bezwaren op te leveren.

Omdat bij de thuiswerklaptops alle applicaties draaien in de Citrix-omgeving, was de vraag gerechtvaardigd of de laptops niet zonder het Windows 10-besturingssysteem konden. Het antwoord daarop bleek een volmondig ‘Ja’. Voor de behoefte van Vos Logistics met betrekking tot de laptops vormt het IGEL OS een prima basis.

Het IGEL OS is een Linux-gebaseerd besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor veilige, schaalbare levering van virtuele desktops en cloudwerkplekken, zoals Citrix, VMware en Office 365. Vos Logistics besloot na een kleinschalige test de proef op de som te nemen en het IGEL OS te installeren op de laptops, waarbij Windows 10 verwijderd werd. Zodra een Vos Logistics-medewerker zijn thuiswerklaptop aanzet, belandt hij direct in de Citrix-omgeving.

Omdat het een IGEL OS ‘hardened’ besturingssyteem is, hoeft er op de laptops ook geen anti-virussoftware meer te worden geïnstalleerd. Dit levert een aantal belangrijke voordelen op. Allereerst kan de werknemer (planner of fleet manager) veel sneller aan het werk, omdat het opstarten veel sneller gaat. Daarnaast ontstaan er minder vaak problemen op de laptop op het vlak van updates of beveiliging. Voor Bob Mulders en zijn team is het meest zwaarwegende argument om voor IGEL te kiezen het herpakken van de controle over de laptops op afstand. En die missie is wat hem betreft geslaagd.

“We hebben nu alle laptops gestandaardiseerd op het IGEL OS in combinatie met Citrix. We kunnen het beheer volledig op afstand doen, nieuwe beheer-policies realtime overzetten op alle laptops tegelijk en op afstand de controle over de laptop overnemen, als dat nodig is. Naast het feit dat we meer controle hebben over de thuiswerklaptops merken we, dat onze service desk minder hulpvragen krijgt voor de thuiswerklaptops”, vertelt Mulders.

Na het succesvolle project voor de laptops op locatie overweegt Vos Logistics om alle Windows thin clients op de verschillende vestigingen te voorzien van het IGEL OS om zo de beheersbaarheid te vergroten en de levensduur van de apparaten te verlengen.

Gerelateerde berichten...

X