Bestedingen Kunstmatige Intelligentie verdubbelen in 2025

AI Artificial Intelligence

De bestedingen aan technologie en diensten rondom kunstmatige intelligentie in Nederland verdubbelen de komende vijf jaar naar € 3,2 miljard. Uiteindelijk is het ook via de IT-sector dat het  zijn weg vindt naar andere sectoren. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het ING Economisch Bureau over kunstmatige intelligentie.

Bredere toepassingen staan nu nog in de kinderschoenen. De mogelijkheden zijn groot, omdat steeds meer data beschikbaar is en technieken als beeld- en spraakherkenning steeds beter worden.

Tien sectoren

Uit een analyse van tien sectoren blijkt dat AI de grootste kansen biedt binnen de IT-sector en in de financiële en de zakelijke diensten. In de IT levert kunstmatige intelligentie een bijdrage aan het verbeteren van processen en maakt het producten beter. AI versnelt bijvoorbeeld het ontwerpen van software en verbetert de functionaliteit ervan.

Voor verzekeraars wordt volgens de analyse de inzet van AI voor opsporen van verdachte claims gemeengoed. Zakelijke dienstverleners zoals uitzendbureaus gebruiken de technologie voor werving en selectie door AI een selectie van kandidaten te laten maken.

Hoewel AI volop kansen biedt voor bedrijven uit alle sectoren, hebben financiële en zakelijke dienstverleners samen met de IT-sector de beste uitgangspositie. In de IT-sector levert kunstmatige intelligentie een bijdrage aan verbeteren van processen. Verder maakt het producten, zoals software beter.

Bestedingen aan AI verdubbelen richting 2025

De bestedingen van organisaties aan AI-technologie en diensten blijven de komende jaren stijgen, omdat AI binnen bedrijven verder wordt uitgerold en meer bedrijven ermee aan de slag gaan. Denk aan zelfrijdende auto’s, chatbots voor klantenservice en digitaal lesmateriaal dat is afgestemd op individuele leerlingen.

Allemaal producten die nog lang niet volledig zijn uitontwikkeld of door bedrijven en instanties worden benut. Samen zorgen deze ontwikkelingen dat de AI-bestedingen in Nederland verdubbelen van naar schatting € 1,6 miljard in 2020 naar € 3,2 miljard in 2025. Dit is meer dan een tiende van de totale bestedingen aan software, hardware en IT diensten en bestaat voor het grootste deel uit AI-software.

Gebruik AI verschilt

Omdat AI zijn weg vindt in steeds meer toepassingen gebruikt ieder bedrijf straks AI technologie. Tussen kleinere en grotere bedrijven zullen wel verschillen bestaan. De meeste kleinere bedrijven benutten vooral de standaard technologieën waarin AI verwerkt is, zoals marketing software of een slimme kassa. Grotere bedrijven zullen daarnaast op maat gemaakte oplossingen gebruiken voor verschillende complexe bedrijfsspecifieke problemen, zoals de optimale aanlevering onderdelen voor een machinebouwer of andere planningstaken.

In alle sectoren zijn er legio voorbeelden van AI-toepassingen te vinden. Toch zal AI in de ene sector sneller tot wasdom komen dan in de andere. Zo zijn er verschillen in ervaring met de analyse van grote hoeveelheden data. Dat geeft sommige sectoren een voorsprong. Daarnaast loopt de bijdrage van digitale innovaties aan de groei van een sector uiteen.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X