Cherchez la flamme

Nee, niet cherchez la femme, want al jaren studeren er meer vrouwen dan mannen geneeskunde. En dat zie je terug in het personeelsbestand in de zorg, zowel bij de dokters als bij de verpleegkundigen.
Maar wel cherchez la flamme, en daarvan zal ik 2 betekenissen voor ICT in de zorg aanreiken.

Ten eerste de heidebrand
Ga als ICT’er altijd op zoek naar brandhaarden in de (zorg)organisatie, wanneer je de grootste toegevoegde waarde wilt hebben voor de zorg. Komt er ergens ‘bloed uit’, tref je irritatie aan, krijgen mensen rode vlekken van de ICT, doe er wat aan.

Ga op zoek naar de oorzaak van de brand. Waarom werken systemen niet lekker, waarom worden systemen niet gebruikt door de zorgprofessionals, waarop wordt gemopperd op de werkvloer? Als je signalen krijgt op de werkvloer, als collega’s in de zorg je toevertrouwen dat de systemen niet doen wat ze moeten doen, dat het wel lijkt of de mens zich steeds weer moet aanpassen aan de systemen, doe dan iets met die signalen.

Want brandhaarden kunnen omslaan in een heidebrand, waarbij de brand ondergronds gaat, maar wel verder smeult. En, waar rook is, is vuur. Dus gebruik al je zintuigen om als ICT-er de vlammetjes te detecteren die het werken in de zorg niet gemakkelijker maken, maar juist complexer. Omdat systemen niet doen wat ze moeten doen.

Ten tweede de vonk
Wanneer je als ICT’er een project uitvoert in de zorg, stel je een projectteam samen dat waarschijnlijk multidisciplinair is; dat bestaat uit betrokken zorgprofessionals en uit ICT-experts; uit dokters, verpleegkundigen, IT-architecten, EPD-experts, procesadviseurs en technisch beheerders. Met kennis van zorgpaden, workflows, enterprise architectuur, privacy en security.

Bij het samenstellen van het team is het vooral van belang om teamleden te selecteren die betrokken zijn, gemotiveerd en gedreven. Die samen bereid zijn om het project op te pakken en tot een succes te maken. Die de interne ‘drive’ hebben om er een succes van te maken.

Kortom, die de vonk hebben om samen te werken in dat multidisciplinaire team, met respect voor ieders kennis en ervaring. De vonk die kan worden aangewakkerd tot een ‘heilig vuur’, tot een kampvuur van samenhorigheid.

Als projectmanager moet je bouwen aan zo’n team. Met teamleden die niet zijn geselecteerd omdat ze het er wel een beetje bij konden doen, die wel een half dagje per week beschikbaar kunnen zijn voor het project, die het beschouwen als een ‘erebaantje’, of als noodzakelijk kwaad of corvee.
Met een gemotiveerd team kun je bergen verzetten, prachtige resultaten boeken en met veel elan van grote toegevoegde waarde zijn voor de zorg en het huis.

Misschien ken je zelf in je werk nog wel meer betekenissen van cherchez la flamme, wanneer het gaat over de toepassing van ICT in de zorg. Die wil ik dan graag van je weten. Want ik blijf zelf ook altijd alert op waakvlammetjes die kunnen uitgroeien tot een heidebrand, of een heilig vuur.

Over de auteur: Daniel Jolink is Portfoliomanager / Programmamanager bij het UMC Utrecht en actief betrokken bij de Stichting Projectmanagement in de Zorg. Hij heeft in die rol eerder gewerkt bij het Radboudumc, Erasmus MC en LUMC. Hij schrijft zijn blogs en artikelen op persoonlijke titel.

Lees ook:
  • CMIO, pak je rol (niet: chef EPD)
  • Hoelang kan een ziekenhuis zonder haar ICT?

Gerelateerde berichten...