Gebruik sterke wachtwoorden en houd ze veilig

bits

Sterke wachtwoorden zijn wachtwoorden die u gemakkelijk kunt onthouden, maar dat iemand – of iets – moeilijk kan raden. Dit betekent dat het aan bepaalde criteria moet voldoen, waardoor het moeilijk te kraken is. U wilt het echter niet zo moeilijk maken dat u vergeet wat het is, vooral wanneer u meerdere wachtwoorden moet onthouden.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

 Hoewel ik mensen altijd aanmoedig om Multi-Factor Authenticatie in te schakelen om ervoor te zorgen dat u niet al uw vertrouwen in uw wachtwoord stelt, zijn er momenten waarop u geen andere keuze hebt dan te vertrouwen op een sterk wachtwoord of een wachtwoordzin.

Denk bij het kiezen van een wachtwoord aan deze belangrijke tips voor wachtwoorden:

Langer is sterker

Hoewel complexiteit (een combinatie van speciale tekens, hoofd- en kleine letters en cijfers) een wachtwoord sterker kan maken, kan het ook moeilijker te onthouden zijn. Als u moet kiezen tussen een complex wachtwoord dat u kunt vergeten of een lang wachtwoord dat u gemakkelijk kunt onthouden, kies dan een wachtwoord van minstens 15 tekens. Volgens gegevens uit de industrie zou een computer er 1000 jaar over doen om een wachtwoord van 15 tekens met alleen Europese kleine letters te kraken (vergeleken met een korter wachtwoord van 8 tekens dat even complex is, maar dat slechts 8 uur nodig heeft om te kraken). Dus: lengte is de sleutel.

Wees creatief

Gebruik geen persoonlijke informatie als onderdeel van uw wachtwoord of details die gemakkelijk geraden kunnen worden met een snelle zoektocht online over u. Vermijd bijvoorbeeld telefoonnummers of delen van uw adres. Hoewel het gebruik van één enkel woord op zichzelf u kan blootstellen aan een aanval van een hacker, kunt u meerdere schijnbaar willekeurige woorden aan elkaar rijgen als ze geen gemeenschappelijk thema hebben. Vermijd gewone cijferreeksen, zoals 1234, of toetsenbordreeksen, zoals ‘asdf’.

Ga voor een zin

Een wachtwoordzin gaat verder dan een wachtwoord en stelt u in staat woorden aan elkaar te rijgen of misschien alleen de eerste letters van de woorden in de zin te selecteren. Dit kan resulteren in een moeilijk te raden wachtwoord, zelfs als u gewone woorden uit een woordenboek gebruikt. Een voorbeeld dat soms in trainingen wordt gebruikt – maar dat nooit als echt wachtwoord mag worden gebruikt, omdat anderen het inmiddels kennen – is: 2 be or not 2 be, that is the ?.

Eigendom overdragen

Als het bedenken van een nieuw, sterk wachtwoord of wachtwoordzin te ontmoedigend voor u lijkt, kunt u een wachtwoordmanager met wachtwoordgenerator gebruiken. Als u de juiste wachtwoordmanager kiest, kunt u die software uw sterke wachtwoorden of wachtzinnen voor u laten selecteren. En omdat het een wachtwoordmanager is, hoeft u ze niet eens te onthouden.

Hoe beschermt u uw sterke wachtwoord?

Jennifer Bean, Director Security Awareness bij Veeam, geeft vier interessante tips om uw wachtwoord te beschermen. Zie https://www.veeam.com/blog/strong-passwords.html.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...