Complexiteit Software Asset Management SAM neemt in 2017 verder toe

Software Asset Management is tegenwoordig van levensbelang voor organisaties. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Het IT-landschap ontwikkelt zich continu en heeft veel invloed op de manier waarop organisaties met Software Asset Management (SAM) om moeten gaan. Snow Software geeft zes trends voor 2017.

  1. Aantal software audits blijft stijgen

    Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van Software Asset Management, oftewel SAM. Dit komt mede doordat softwareleveranciers hun klanten vaker en meer ondersteunen bij compliancy-vraagstukken. De kans dat organisaties worden gecontroleerd door ten minste één softwareleverancier wordt steeds groter. Het gaat er niet om óf een organisatie wordt gecontroleerd door een softwareleverancier, maar wanneer een controle plaatsvindt.

  2. Licentiecomplexiteit neemt toe

    Organisaties worden geconfronteerd met ontzettend veel verschillende softwarelicenties en contracten. Aanbieders van on-premises software reduceren het aantal contractvormen door voorwaarden te harmoniseren. In de cloudwereld daarentegen neemt de complexiteit alleen maar toe. Dit komt door de sterke concurrentie op de mark. Leveranciers voeren continu wijzigingen door in de licentieovereenkomsten om klanten aan te trekken en te behouden. Het wordt hierdoor wel steeds moeilijker om goed zicht te hebben op de eisen waaraan zij moeten voldoen.

  3. Complexiteit van IT-omgevingen wordt groter

    Lange tijd stond Software Asset Management (SAM) voor veel organisaties gelijk aan ‘inventariseren’. Als een organisatie de softwarelicenties goed beheerde, was alles onder controle als er een audit plaatsvond. Door investeringen in virtualisatietechnologieën, thin client computing en cloud-gebaseerde applicaties zijn traditionele inventarisatie-tools inmiddels achterhaald. Als een organisatie niet volledig zicht heeft op de software op zowel fysieke als virtuele apparatuur, is het vrijwel onmogelijk om aan te tonen dat de juiste licentiemodellen worden gebruikt.

  4. Aantal apparaten blijft groeien

    Naast vaste pc’s en mobiele apparatuur zoals smartphones, tablets en laptops, komen er steeds meer apparaten bij die invloed hebben op de compliancy van een bedrijf. Denk aan wearables en IoT. Deze apparatuur en sensoren hebben een softwarecomponent en daardoor automatisch te maken met een licentieovereenkomst. De kans dat er audits worden uitgevoerd op deze apparaten wordt groter. Bedrijven moeten daarom nadenken hoe zij dit groeiend aantal apparaten gaan managen.

  5. Er ontstaat een gat tussen IT en de business

    Steeds meer uitgaven aan applicaties en software worden gedaan door andere afdelingen dan IT. IT probeert het softwarelandschap te stabiliseren, terwijl de business bezig is met transformeren. Werknemers opereren steeds autonomer binnen bedrijven als het om de aanschaf van software gaat. Ze installeren applicaties, abonneren zich op clouddiensten en downloaden software-oplossingen, zónder de IT-afdeling daarvan op de hoogte te brengen. Voor IT heeft dit als gevolg dat ze het zicht en de controle op de IT-infrastructuur kwijtraken. Het is daarom essentieel dat er een brug wordt geslagen tussen de business en de IT-afdeling.

  6. Betalen voor feitelijk gebruik groeit

    Veel organisaties besteden te veel geld aan de aankoop en ondersteuning van software. Daardoor vindt er een verschuiving plaats van het kopen van software, naar het betalen voor het feitelijk gebruiken hiervan. Dit wordt mogelijk gemaakt door de cloud. Met name aan de serverkant wordt er steeds vaker gehuurd in plaats van gekocht. Vooral voor specialistische toepassingen die een kortdurig karakter hebben, is dit een effectieve oplossing.

 

Gerelateerde berichten...