Computers met Windows 3.1: de Tweede Kamer gebruikt ze

binnenhof vanaf de vijver

In de Tweede Kamer blijken nog pc’s te draaien op Windows 3.1; van voor 1992. Windows 3.1 is de voorganger van Windows 95. Ze sturen naar verluidt een deel van de technische installatie aan, vermoedelijk klimaatsystemen. Dat blijkt uit een brief van minister Stef Blok. Het gaat om oude Siemenscomputers.

De hard- en software van Windows 3.1 is zo verouderd dat slechts twee mensen bij Siemens ze kunnen repareren en ermee werken. Onderdelen vervangen kan ook al niet meer. Ze zijn bijna niet meer te krijgen.

“Het zou een drama zijn als de technische installaties het begeven”, schrijft minister Blok in een Kamerbrief. Hij pleit er dan ook voor dat in de verbouwingen die vanaf 2020 voor het Binnenhof gepland staan, de computers worden vervangen. Wat er in de tussentijd moet gebeuren is niet duidelijk.

Het incident met de antieke computers op het Binnenhof is niet het enige bij het Rijk. De Rijksoverheid betaalde eerder zo’n 4,7 miljoen euro om Windows XP te blijven gebruiken. Dit ondanks het feit dat Microsoft in april 2014 stopte met ondersteuning van het 14 jaar oude systeem. Het bedrijf adviseerde toen al dringend om snel over te stappen. De veiligheid van het systeem is namelijk niet meer gegarandeerd. Overigens is dit probleem inmiddels opgelost. De  laatste 5000 pc’s gingen dit jaar over naar een nieuw besturingssysteem.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...