Den Haag in top 5 snelst groeiende tech hub van Europa

In Den Haag groeide tussen 2017 en 2018 het aantal deelnemers aan tech-evenementen met 121 procent. Daarmee behoort de stad tot de top 5 snelst groeiende tech hub van Europa. Dat blijkt uit cijfers van The State of European Tech 2018.

Belangrijk onderdeel is de sterke ontwikkeling van The Hague Tech, de grootste tech community van Den Haag. The Hague Tech verhuist nu naar het innovatieve hart van Den Haag: SOZA. Dit is het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken bij station Laan van NOI.

De IT & Security Hub van Den Haag ontwikkelt zich in hoog tempo. In het gebied rondom station Laan van NOI zijn bij The Hague Tech, bij de succesvolle incubator YES!Delft The Hague (2e World Top Business Incubator – UBI Global) en The Hague Security Delta Campus inmiddels al meer dan 125 organisaties gevestigd die werken aan techoplossingen voor een betere wereld.

Onder hen ook een aantal snelle groeiers zoals Cybersprint en Business Forensics. Ook steeds meer internationale techbedrijven kiezen voor tech hub Den Haag. Onlangs opende het Indiase IT-bedrijf JK Technosoft, die binnen enkele jaren met 400 tot 500 medewerkers vanuit Den Haag de Europese markt willen bedienen.

Laatstgenoemde is een tastbaar resultaat van een samenwerking tussen Den Haag en verschillende Indiase deelstaten, gericht op cybersecurity, innovatieve zorg en startups. Ook dit jaar organiseert de gemeente een handelsmissie voor Haagse bedrijven die de Indiase markt willen betreden of er al zaken doen.

 

Miljoeneninvesteringen

De gemeente Den Haag investeert de komende jaren 1,1 miljoen euro in Startup incubator YES!Delft die sinds begin dit jaar ook in het gebied van de tech hub gevestigd is. Daarmee worden per jaar 30 innovatieve startups – met name op het gebied van security, kunstmatige intelligentie en blockchain – professioneel begeleid bij hun verdere doorgroei.

Dit moet Den Haag na drie jaar 150 extra banen opleveren. Verder maken de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter (IQ) en de stichting Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag (HEID) bekend dat zij 1,5 miljoen euro investeren in het Dutch Security TechFund. Dit moet de groei van Nederlandse cybersecurity bedrijven mogelijk maken in de strijd tegen onder andere cyberaanvallen en fake news. TINN Capital heeft het Dutch Security TechFund opgericht, mede op initiatief van InnovationQuarter en The Hague Security Delta (HSD).

 

Internationale erkenning

Wethouder Onderwijs, Kenniseconomie & Internationaal Saskia Bruines opent de nieuwe locatie van The Hague Tech. Ze geeft  het startschot voor de Hackathon for Peace, Justice & Security:

“Den Haag staat bekend als internationale stad van vrede en recht. Ik ben er trots op dat we dit in de afgelopen tijd ook hebben laten zien in de ontwikkeling van onze tech-sector. Als tech-ecosysteem brengt Den Haag start-ups, scale-ups, ngo’s én corporates samen om te werken aan oplossingen voor een betere wereld. De verhuizing van The Hague Tech markeert deze ontwikkeling. De komende jaren willen we dit gebied een extra impuls geven en nog meer tech-talent trekken naar onze IT & Security Campus.”

 

Hackathon

De groei van de tech sector in Den Haag maakt ook dat er steeds meer interesse is om tech evenementen in de stad te organiseren. Volgens cijfers waren dit er in 2018 meer dan 200. Dit weekend (14, 15 en 16 juni) organiseerde The Hague tech in samenwerking met de Gemeente Den Haag de Hackathon for Peace Justice and Security op de nieuwe locatie.

Wethouder Saskia Bruines gaf eerder deze week het startschot voor het evenement. Tweehonderd 200 techtalenten op het gebied van kunstmatige intelligentie, big data en blockchain worden uitgedaagd om tech oplossingen te ontwikkelen in de strijd tegen humanitaire rampen, fake news en armoede. Ze gaan onder andere aan de slag met challenges van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, het Rode Kruis en de Europese Commissie.

Gerelateerde berichten...

X