Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé

prive

Maar liefst 74 procent van alle werkende Nederlanders heeft weleens zijn zakelijke laptop voor persoonlijke doeleinden gebruikt. Ook gebruikt bijna de helft van alle ondervraagden hun zakelijke smartphone voor niet werk-gerelateerde zaken.

Vooral mannen laten werk en privé digitaal door elkaar lopen. Zo heeft maar liefst 77 procent van de mannelijke respondenten zijn werklaptop weleens gebruikt voor privédoeleinden zoals het kijken van films, boeken van vakanties of online shoppen. Ook gebruikt ruim de helft van hen zijn zakelijke telefoon voor privébelletjes en -appjes. De resultaten komen naar voren uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.038 volwassen Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard

Zowel ons kantoor- als privéleven spelen zich steeds meer digitaal af, stellen de onderzoekers. Daar komt bij dat we door thuiswerken onze zakelijke apparaten altijd binnen handbereik hebben en de aanschaf van privéapparaten misschien overbodig wordt. Dat is erg handig en bovendien voordelig voor de portemonnee, maar niet zonder risico. Als jij door het online streamen van films per ongeluk virussen of hackers binnenlaat op je zakelijke laptop, loop je zomaar het risico dat bedrijfsgevoelige data in verkeerde handen komen.

Volle inbox

Dat een aanzienlijk gedeelte van de werkenden hun zakelijke apparaten niet alleen voor werk gebruikt, lijkt ook invloed te hebben op de zorgvuldigheid waarmee ze met hun gegevens omgaan. Zo gebruikt twee vijfde van de respondenten weleens hun werkemail voor privédoeleinden. Vooral dertigers (48 procent) maken zich hier schuldig aan, vijftigers doen dit het minst (39 procent). Andersom gebeurt het ook.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst de helft van de ondervraagden hun privé-mail gebruikt voor werk-gerelateerde zaken. Dit, terwijl veilig omgaan met bedrijfsdata cruciaal is. Voor je het weet deel je per ongeluk gevoelige informatie met je privékringen, of andersom.

Werk-privé balans

De groeiende digitale overlap tussen werk en privé, zorgt ervoor dat een groot gedeelte van werkend Nederland nooit uit staat. Zo zegt 62 procent van de respondenten dat zij buiten werktijd voor werk worden benaderd op hun privémail- of telefoonnummer. Dit overkomt dertigers (68 procent) het meest, vijftigers (54 procent) het minst. Andersom appen, bellen of mailen twee op de vijf respondenten hun zakelijke contacten ook weleens privé. .

Gerelateerde berichten...

X