FCC plaatst Kaspersky op lijst hoogrisicobedrijven

hackers

Kaspersky staat op de Amerikaanse zwarte lijst van hoogrisicobedrijven. Dat zegt toezichthouder FCC.  Het Russische cyberbeveiligingsbedrijf is volgens de autoriteit een bedrijf dat “een onacceptabel risico voor de nationale veiligheid (vormt)”.

Volgens persbureau Bloomberg is het voor het eerst ooit dat een Russisch bedrijf op die lijst voorkomt. Amerikaanse bedrijven mogen geen zakendoen met bedrijven op die lijst. En dat betekent dat ze vanaf nu geen producten en diensten van Kaspersky mogen aanschaffen of gebruiken.

Normaal gesproken wordt de lijst vooral bevolkt door Chinese bedrijven. Sinds kort staan ook China Telecom en China Mobile International USA erop. De FCC verdenkt deze bedrijven, en nu ook Kaspersky, van staatsspionage. Het Russische bedrijf heeft intussen een reactie gestuurd en vindt het voornamelijk een politiek gedreven besluit. Volgens Kaspersky is het vooral bedoeld als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. In de reactie zegt het bedrijf bereid te blijven om met de Amerikaanse overheid in gesprek te gaan om zo de zorgen weg te nemen.

BSI

Twee weken geleden deed het het Duitse federale bureau voor informatiebeveiliging (BSI) Kaspersky ook al in de ban. Volgens de Duitse instantie is sinds de Russische inval in Oekraïne het risico op cyberaanvallen vanuit Rusland fors groter. De Duitse inlichtingendienst twijfelt daardoor aan de betrouwbaarheid en de bescherming die het bedrijf kan leveren.

Het BSI adviseerde dit zonder concreet te weten of de systemen van Kaspersky momenteel onder invloed staan van de Russische regering. Ook is niet duidelijke of er via die softwarespionage en aanvallen plaatsvinden.

Kaspersky zelf vindt de uitsluitingen onterecht. In een reactie op de Duitse ban stelde het bedrijf dat de infrastructuur voor dataverwerking sinds 2018 al in Zwitserland zit. Voor Duitsland worden gegevens verwerkt in twee datacenters in Zürich, geheel in overeenstemming met de industrienormen.

Bij Nederlandse overheidsinstellingen werd gebruik van de software van de Russische fabrikant overigens al in 2018 gestopt.

Lees ook:
  • Kaspersky: BSI bant antivirussoftware op politieke gronden
  • Dataprotectie in 2022: 9 op 10 bedrijven heeft gegevensbeveiliging niet op orde

Gerelateerde berichten...