Foute financiële prikkels remmen vernieuwing medicatie supply chain

medicijnen pillen op strips thuismonitoring bestelsystemen verslavende medicatie

De medicatie supply chain is lang en versnipperd en daardoor gevoelig voor fouten. De temperatuur wordt te hoog of te laag, of originele medicatie wordt ergens in de keten vervangen door namaakmedicijnen.

Een Nederlandse start-up heeft een oplossing ontwikkeld. Een sensor die de hele supply chain transparant maakt. De vraag is: wie gaat dat betalen? Want bij ketenoplossingen is het per definitie zo dat degene die de hoogste kosten maakt nooit de grootste vruchten plukt.

 

WHO

De WHO heeft becijferd dat wereldwijd ongeveer 200.000 mensen per jaar sterven doordat malariamedicatie niet werkt. Een test in Senegal wees uit dat maar liefst 44 procent van de malariamedicatie zijn werking had verloren of namaak betrof. Dit lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar ook in Nederland gaat het regelmatig mis.

Toen tienermeisjes in Noord-Brabant en Limburg werden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker, bleek dat het vaccin niet meer werkte, omdat de medicatie een nacht in de auto van een medewerker had gelegen terwijl het vroor. Het werd ontdekt toen iedereen al was ingeënt. Alle deelnemers kregen een nieuwe oproep.

En wat te denken van maar liefst drie onderzoeken naar het bewaren van reumamedicatie thuis – door UMCU, MUMC en Bart van den Bemt van de Maartenskliniek. Alle drie wijzen ze uit dat minder dan 10 procent goed wordt bewaard (tussen de 2 en 8 graden).

In 20 procent van de gevallen daalt de temperatuur in de koelkast tot beneden het vriespunt, waardoor de medicijnen überhaupt niet meer werken. En in 70 procent van de gevallen wordt de medicatie te lang aan een temperatuur boven de 8 graden of tussen 0 en 2 graden blootgesteld. Daardoor wordt de werking enigszins aangetast.

Bedenk daarbij dat deze patiënten in Nederland gezamenlijk op jaarbasis voor 560 miljoen euro aan medicijnen mee naar huis nemen, en het is duidelijk dat hier veel winst te behalen is als de dosering naar beneden kan.

App

Dat zag geneesmiddelenbedrijf MSD ook. Zij benaderden de Nederlandse start-up AntTail met het verzoek mee te denken over dit probleem. Op dat moment had AntTail één product: een sensor om de medicatie supply chain vanaf de fabriek tot de apotheek te monitoren.

De sensor, die 30 euro kost, meet twee dingen. De temperatuur en of de omdoos waar hij in is gestopt open is geweest. Overal in de geneesmiddelen supply chain worden al temperatuursensoren ingezet. Maar dit concept onderscheidt zich op een aantal vlakken.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

Gerelateerde berichten...