Gaten infrastructuur glasvezel belemmeren uitrol 5G

huishoudens

Er zijn nog te grote gaten in de Nederlandse  infrastructuur van glasvezel voor een succesvolle uitrol van 5G. Dat staat in het rapport van brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA) met de titel Nederland op Glasvezel 2018.

De FCA stelt dat als de glasvezelnetwerken niet voldoende worden bijgewerkt er ook geen sprake kan zijn van een goede implementatie van 5G.

 

Veiling

Binnenkort vinden de veilingen plaats van de frequenties die nodig zijn om 5G te leveren. Maar volgens het rapport is dit slechts het halve werk.

“De digitaliseringsstrategie en het actieplan connectiviteit van het kabinet-Rutte III zijn stappen in de goede richting. Maar onderlinge samenhang ontbreekt. Het gevolg daarvan is dat de markt voor glasvezelaanbieders versnipperd is. En er is krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om geschikte medewerkers die aanleg en beheer van nieuwe glasvezelnetwerken in goede banen leiden. De FCA informeert en agendeert bij overheid en politiek om deze groeistuipen te bedwingen.”

De FCA stelt dat “iedere bit en byte die waar dan ook ter wereld wordt verzonden, eindigt in fysieke ondergrondse glasvezelkabels. Als we straks volop profijt willen hebben van 5G, zal tot in elke uithoek van Nederland glasvezel moeten liggen.”

 

Zakelijke markt

De zakelijke markt voor glasvezel kent andere kenmerken dan de consumentenmarkt. De grootzakelijke markt investeert doorgaans in eigen infrastructuur tussen de verschillende (internationale) bedrijfslocaties. Zij hebben dus beperkte vraag naar diensten over de grootschalige openbare aansluitnetwerken. Het gaat hier dus vooral om MKB en net iets daar boven.

 

FTTO

FTTO (Fiber to the Office) of Corporate Internet zijn zakelijke diensten. Het netwerk is vaak op een andere manier aangelegd, waardoor de fiber carrier hogere beschikbaarheid kan garanderen. Denk aan het reserveren van capaciteit op het netwerk (geen overboeking) en betere dienstverlening in geval van storingen. In de meeste gevallen zijn de tarieven opgebouwd uit minimaal 2 componenten.

De eerste component is access, dit is de toegang tot het glasvezelnetwerk en tweede is de dienst, vaak is dit internet, maar dit kan ook een afgescheiden netwerkverbinding naar een andere vestiging van een bedrijf zijn. Volgens een rapport van de Autoriteit Consument en Markt uit 2017 over Optical Distribution Frame (ODF) access zijn er ruim 90.000 (79.500 zakelijke aansluitingen (2017 Q4, wholesale) en 51.400 retail zakelijke aansluitingen.

Hoewel dit een mooie groei is ten opzichte van 2016, zijn er nog veel bedrijven die geen gebruik maken van glasvezel. Zakelijke glasvezelaansluitingen worden in de regel specifiek voor een individuele zakelijke locatie aangelegd. In sommige gevallen is er sprake van vraagbundeling op een bedrijventerrein, proactieve uitrol door aanbieders in het verleden of kan een zakelijke adres ‘meeliften’ op uitrol voor een consumentennetwerk.

Deze ontwikkelingen moeten versneld worden doorgezet.

Gerelateerde berichten...