Gelekte persoonsgegevens kopen zowel makkelijk als goedkoop

datalekken

Gelekte persoonsgegevens van zowel Nederlanders als Belgen kun je makkelijk en goedkoop aanschaffen. Je kunt ook eenvoudig aan gehackte accounts en creditcardgegevens komen. Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.

De gestolen databestanden komt terecht op het ‘dark web’. Daar koop je voor een paar euro een flink bestand emailadressen. Voor 10 Amerikaanse dollar koop je bovendien een perfect nagemaakte digitale scan van een Nederlandse of Belgische ID-kaart met de door jou gewenste gegevens. Er zijn ook echte documenten te koop.

Betaalaccounts

Op het dark web kun je ook betaalaccounts kopen. Dit zijn vooral gehackte accounts van Paypal en online cryptobeurzen. Verder is het ook niet moeilijk om creditcardgegevens aan te schaffen. Die kosten rond de 20 dollar voor een willekeurig Paypalaccount tot 120 dollar voor een cryptoaccount met een minimale balans van 5.000 dollar. Verder koop je een Belgische creditcard met alle gekoppelde naam-, adres-, woonplaats-, telefoon- en mailgegevens voor ongeveer $40.

Volgens Abel Baas van VPNdiensten zijn betaalgegevens geliefd op het dark web: “Met betaalgegevens van bijvoorbeeld de creditcardmaatschappij kun je shoppen op andermans naam.” Als voorbeeld noemt hij een 70-jarige vrouw uit Nijmegen wiens gegevens werden gestolen: “Op haar naam worden nu bestellingen gedaan voor complete keukens. Ze krijgt aan de lopende band aanmaningen en de incassokosten lopen op.”

Streamingdiensten

Naast gelekte persoonsgegevens en bankgegevens kun je ook aan gehackte accounts voor streamingdiensen van bijvoorbeeld Disney+ en Spotify komen. Voor 7 dollar kun je via een gehackt account van Disney+ bijvoorbeeld onbeperkt Sneeuwwitje en BTS streamen, op kosten van de gehackte persoon.

Volgens Baas is Nederland kampioen datalekken. “Gelukkig zijn we in ons onderzoek geen enorme hoeveelheden Nederlandse data tegengekomen, maar dat is slechts een kwestie van tijd, en voor België is het niet anders.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X