Hoe Zero Trust Access bedrijven beschermt tegen cyberaanvallen

Slechts vijftien procent van de organisaties had de laatste twee jaar te maken met onbevoegde IT-toegang. Toch denkt 64 procent dat de kans op een gecoördineerde, succesvolle cyberaanval in de komende twaalf maanden groot is. Zero Trust Access is in alle gevallen het beste antwoord.

Dat blijkt uit een onderzoek van IT-bedrijf Kyndryl. Om ongeautoriseerde IT-toegang te voorkomen, is het belangrijk om een Zero Trust framework te implementeren. Een zero trust-framework werkt met het principe dat je niemand impliciet vertrouwt. Altijd verifiëren is het devies. Een dergelijke benadering van cybersecurity gaat verder dan het verminderen van risico’s en het beter beschermen van de gegevens van een organisatie. Het zou de manier waarop organisaties kijken naar cybersecurity kunnen verbeteren.

Organisaties kunnen echter te maken krijgen met veelvoorkomende uitdagingen bij het implementeren van een Zero Trust framework. Dat kunnen veranderingen in processen en workflows zijn, proberen te beveiligen van legacy-systemen of gebrek aan ondersteuning van het leiderschap van een organisatie.

Hieronder staan vijf stappen die een organisatie kunnen ondersteunen bij de invoering van een Zero Trust Framework.

1. Cybersecurity-aanpak afstemmen op bedrijfs- en IT-strategie
Bepaal eerst de prioriteiten van de organisatie. Als de cybersecurity-strategie van een organisatie is gekoppeld aan de bedrijfs- en IT-strategie, kan dit zorgen voor de juiste cybersecurity maatregelen om de gewenste bedrijfsresultaten te behalen.

2. Integreer een Zero Trust-cultuur
Hoewel het de verantwoordelijkheid van het beveiligings- en IT-team is om de organisatie veilig te houden, zal een Zero Trust-cultuur in fases en door middel van training een meer verenigde organisatie creëren. De medewerkers positioneren als eerste verdedigingslinie kan een slimme benadering zijn. Het draagt bij aan de bewustwording onder alle medewerkers.

3. Optimaliseer vaak
Veel organisaties maken gebruik van 10, 20 of zelfs 50 cybersecurity-tools om hun beveiliging te beheren. Dit leidt tot onnodige complexiteit en extra uitdagingen. Het aantal toolsets te stroomlijnen en overbodige mogelijkheden te verminderen, maakt het voor teams eenvoudiger om hun cybersecurity-status te beheren en tegelijkertijd hun investering te optimaliseren.

4. Blijf gefocust
Organisaties bouwen cybersecuritystrategieën meestal rondom een complex en gefragmenteerd landschap van tools, in plaats van fundamentele digitale assets zoals workloads en applicaties. Het is belangrijk om alle digitale activa te inventariseren en de IT-beveiligingsstrategie eromheen te bouwen.

5. Implementeer een sterk bestuursmodel
Zodra een bedrijf een Zero Trust-strategie heeft, is het van belang om een sterk programmabeheer te hebben. Dit zorgt dat u op schema blijft met de gedefinieerde visie, doelen en doelstellingen. Pak tekortkomingen snel aan.

Implementatie van Zero Trust gaat niet over één nacht ijs. Het is een reis waarin organisaties hun cybersecuritystrategie kunnen bepalen en beheren om potentiële cyberaanvallen te voorkomen en hun bedrijf te beschermen. Organisatie worden er veiliger en veerkrachtiger door.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...