Hybrid work maakt werknemers gelukkiger en productiever

spaces arbeidsmarkt werkgevers

Hybrid work beïnvloedt wereldwijd het welzijn van werknemers. En dan met name de balans tussen werk en privéleven en de prestaties. Dit blijkt uit Cisco’s Hybrid Work Study 2022. Hoewel organisaties profiteren van een verhoogde productiviteit van werknemers, moet er toch meer worden gedaan om een hybride toekomst volledig te kunnen omarmen.

Goed voorbereid

Uit Cisco’s onderzoek blijkt dat vijf op de tien (52%) van de Nederlandse werknemers vindt dat de kwaliteit van het werk verbeterde. Een vergelijkbaar aantal (58%) is van mening dat hun productiviteit nu hoger is. Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts één op de vijf (19%) van de Nederlandse ondervraagden denkt dat hun bedrijf ‘zeer goed voorbereid’ is op een toekomst met hybride werk. Wereldwijd ligt dit percentage iets hoger op 25 procent.

De toekomst is hybride

Aangezien er duidelijke voordelen zijn verbonden aan een hybride werkmodel, wil ongeveer 80 procent van de werknemers in de toekomst een combinatie van werken op afstand en op kantoor. Wereldwijd is dit percentage 71 procent. En terwijl Nederlandse werknemers de voorkeur geven aan 1 – 2 dagen thuiswerken, wilt 20% van de internationale werknemers het liefst volledige remote werken.

Werkgever werpt geen hindernis op

Ook de werkgever staat meer open voor het hybrid work model. Ruim 87 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun werkgevers hybride werk ondersteunen. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van het onderzoek van vorig jaar, toen gaf slechts 47% aan dat hun bedrijf hybride werken zou toestaan.

Invloed werkstijlen

Er is echter wel vaak onduidelijkheid over de manier waarop verschillende werkstijlen van invloed kunnen zijn op inclusie en betrokkenheid. Een disconnect met collega’s ziet men als uitdaging voor hybride werk. Dit benadrukt de noodzaak van een inclusieve cultuur als leidraad voor de toekomst van hybride werk.

Technologie van belang

Ook in de toekomst zal technologie van cruciaal belang blijven om het werken met een steeds meer verspreid personeelsbestand mogelijk te maken. Connectiviteit beïnvloed namelijk niet alleen het werk. 42 Procent geeft aan wel eens last te hebben van connectiviteitsproblemen en dat dit hun werk belemmert. 85 Procent van de ondervraagden geeft echter ook aan dat de netwerkinfrastructuur van cruciaal belang is. Dit, om een naadloze ervaring voor alle werknemers, ongeacht hun werklocatie, te garanderen. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om goed contact te hebben. Bijna de helft (45%) van de ondervraagden is namelijk van mening dat collega’s die op afstand werken moeite hebben een connectie aan te gaan met andere collega’s.

Security uitdaging

Een andere belangrijke uitdaging is cybersecurity. In Nederland is 72 procent van de respondenten van mening dat cybersecurity van cruciaal belang is om hybride werken veilig te maken. Tegelijkertijd geeft slecht 58 procent van de Nederlandse ondervraagden aan dat hun bedrijf momenteel over de juiste cybersecuritymaatregelen beschikt om hybride werk veilig en succesvol te maken.

Cyberkennis moet beter

Vooral de cyberkennis van werknemers blijkt een verbeterpunt. Slechts 52 procent van de Nederlandse ondervraagden geeft aan dat alle werknemers binnen hun organisatie de cybersecurity risico’s van hybride werk voldoende begrijpen, wereldwijd ligt dit percentage een stuk hoger (62%). Dit laat zien dat het belangrijk blijft om werknemers te informeren en trainen op het gebied van cybersecurity.

Gerelateerde berichten...