ICT ondergeschoven kindje in consolidatieslag zorg

zorg

ICT is het ondergeschoven kindje in de consolidatieslag in de zorg. Kapitaalverkwisting wordt doorgaans in de hand gewerkt door een overschot aan servers en niet met elkaar corresponderende systemen. De inhuur val tal van specialisten per ICT-onderdeel maakt de IT-consolidatie helemaal gedoemd te mislukken. Dit harde conclusies trekt Gerwin Doornwaard, projectleider bij Ifective. ‘Wanneer zorginstellingen samengaan, wordt pas in een laat stadium gekeken wat voor ICT-huishouding elke partij met zich meebrengt. Het gevolg is dat er binnen de fusieorganisatie teveel systemen zijn. Vaak zijn delen ervan verouderd en sluiten ze niet of onvoldoende aan bij de wensen en behoeften van de nieuwe zorgorganisatie. Bovendien tref ik vaak een wirwar aan kabels aan, waardoor verbindingen tergend langzaam zijn geworden’, aldus Gerwin Doornwaard.

Op hoog niveau is er bij veel zorginstellingen bestuurder ‘eigenaar’ van de ICT-problematiek. Daardoor wordt er vaak pas laat en inadequaat geacteerd als het om ICT gaat. Doornwaard: ‘Wanneer er eindelijk wordt begonnen met de grote ICT-schoonmaak, huurt men per ICT-onderdeel een specialist in. Hierdoor worden IT, telefonie en domotica (huisautomatisering) los van elkaar behandeld. Dit zorgt nog steeds niet voor de aansluiting van alle systemen op elkaar die voldoen aan de wensen van de zorgorganisatie.’ Doorwaard raadt zorgbestuurders aan om één partij de regie te laten voren bij het samengaan van alle ICT-middelen. Deze regievoerder moet volgens de NEN 7510 norm werken. Hierin zijn zowel de beveiliging geborgd als de inrichting van werkprocessen.

Een zorginstelling kan de IT-infrastructuur op één locatie regelen en de ICT vestigingsonafhankelijk maken. Elke medewerker heeft een pasje, waarmee hij zowel de PC als de printer bedient. Dit zorgt naast de beveiliging van documenten voor een efficiencyslag, omdat er niet wordt gezocht op welke printer de documenten liggen. Op het netwerk kan er op die manier een  besparing van 50 procent gerealiseerd worden.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...