Microsoft gaat clouddiensten Pentagon verzorgen

Techreus Microsoft gaat de komende jaren clouddiensten voor het Pentagon verzorgen. Dit tien jaar durende ‘JEDI-contract‘ is zeker 9 miljard euro waard. Dat maakte het Pentagon bekend.

Microsoft won de aanbesteding bij het Amerikaanse ministerie van Defensie van Amazon. Deze laatste was eigenlijk de gedoodverfde winnaar van het grote contract. Amazon had eerder namelijk al een overeenkomst afgesloten met de CIA (de Amerikaanse inlichtingendiensten).

 

Laatste twee

Microsoft en Amazon waren de laatste twee bedrijven die overbleven uit het aanbestedingsproces. Dat leverde kritiek op van bedrijven die eerder in het proces afvielen. Volgens hen is het niet eerlijk dat slechts een bedrijf de hele aanbesteding wint. Dat zouden er, gezien de omvang, meer moeten zijn.

Amazon is verbaasd, zo zegt het bedrijf tegen persbureau Reuters. Volgens bronnen bij het persbureau zou Amazon zelfs juridische stappen overwegen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet bekend.

 

AI

De bedoeling van het contract is dat het Amerikaanse ministerie van Defensie intensiever aan de gang gaat met Kunstmatige Intelligentie. De clouddiensten moeten gaan zorgen dat informatie snel terecht komt bij militair personeel dat het nodig heeft.

Verder moet zo ook grote hoeveelheden geheime militaire data goed worden beveiligd. Volgens Microsoft kunnen ze deze klus in zijn geheel zelf klaren.  Hoe ze dat gaan doen is nog onduidelijk.

 

Twee jaar geleden wilde ANSI, het normalisatie-instituut in de VS, standaarden ontwikkelen voor Artificial Intelligence. Het instituut heeft twee voorstellen gedaan bij ISO en IEC.

Gerelateerde berichten...

X