Prestaties Ordina Q4 2015 teleurstellend

Prestaties Ordina Q4 2015 teleurstellend

De Nederlandse prestaties van ICT-dienstverlener Ordina vielen zowel in heel 2015 als in het vierde kwartaal van dat jaar tegen. Dat maakte het softwarebedrijf bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Lichtpuntje: de Belgische/ Luxemburgse tak doen het juist prima.

Waar de Nederlandse omzet in 2015 met 8% daalde naar 272,0 miljoen, steeg de omzet in België en Luxemburg juist met 6,9% naar 76,3 miljoen. Het Nettoverlies van het concern komt uit op 3,2 miljoen euro, waar in 2014 nog een winst 1 miljoen was.In het vierde kwartaal van 2015 daalde de omzet met 2,9% naar EUR 90,8 miljoen.

Ordina is wel positief over 2016. Het ingezette besparingsprogramma ligt op koers. Het bedrijf nam zelfs weer een aantal Young professionals aan.

Stéphan Breedveld, CEO Ordina, over de resultaten: “2015 was een teleurstellend jaar waarin Ordina zich in hoog tempo heeft aangepast aan sterk veranderende marktomstandigheden. Met name door de forse omzetdaling in de overheidsmarkt in Nederland hebben we het jaar met verlies afgesloten. Door verscherpte focus op de key accounts neemt de krimp in het vierde kwartaal af. Door intensieve monitoring van het werkkapitaal hebben we het jaar wederom schuldenvrij afgesloten. In België/Luxemburg heeft Ordina sterk gepresteerd door te groeien in zowel omzet als in winstgevendheid.

Onze aangescherpte strategie bevat inmiddels zowel doorgevoerde aanpassingen van het Executive Committee, groei-initiatieven en besparingen als investeringen in Young Professionals en innovatie. De getroffen maatregelen zijn gericht op het ombuigen van krimp naar structurele omzetgroei. Het ingezette besparingsprogramma van EUR 15 miljoen per jaar ligt op koers en de kostenbesparingen zullen per Q4 2016 afgerond zijn.

Een van de successen van onze innovatie-agenda was de derde editie van de Ordina Open Innovatiedagen. Ruim vijfhonderd deelnemers uit Nederland en België/Luxemburg toonden veel belangstelling voor nieuwe Ordina-proposities. Op verzoek van klanten organiseren we nu ook een speciale editie van de Innovatiedagen in Noord-Nederland toegespitst op de ontwikkelingen en klanten in die regio.”