CBS: omzet IT-dienstverleners 7 procent hoger, personeelstekort groeit

De omzet van de IT-dienstverleners was 7,0 procent hoger dan een jaar eerder. Het personeelstekort groeit nog steeds. Dit maakt het CBS bekend.

De omzet in de hele sector zakelijke dienstverlening was het tweede kwartaal van dit jaar 6,2 procent hoger dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar was de omzet in de IT-dienstverlening het zelfde als in het eerste kwartaal van 2019. In het laatste halfjaar van 2018 lag de omzet ruim 8 procent hoger.

Vorig kwartaal was die omzet lager met 6,8 procent. De omzet stijgt jaar op jaar nu al 25 kwartalen achter elkaar. De laatste lagere omzet was in het eerste kwartaal van 2013.

 

Administratieve dienstverlening

Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag de omzet in het tweede kwartaal 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. In de periodes hiervoor, vanaf het eerste kwartaal van 2018, was dat elk kwartaal ongeveer 5 procent.

Bij de uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal van 2019 de omzet 5,8 procent groter. De omzet in deze branche ligt daarmee nog steeds hoger, maar het verschil wordt wel steeds kleiner. De laatste keer dat het verschil in omzet lager was dan 5,8 procent is 10 kwartalen geleden. Dit was in het vierde kwartaal van 2016 (4,6 procent).

 

Personeelstekort groeit

Het ondernemersvertrouwen van de hele sector zakelijke dienstverleners stijgt in het derde kwartaal van 2019 naar een waarde van 15,3. Een kwartaal eerder was dit nog 13,0. Wel blijft het vertrouwen achter bij 2017 en 2018, toen de jaargemiddelden respectievelijk op 18 en 19 uitkwamen.

35 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening ziet een tekort aan personeelskrachten als belemmering voor de activiteiten. In het eerste halfjaar van 2019 was dit nog 33,9 procent. Van alle branches is het personeelstekort in de zakelijke dienstverlening het grootst. Het probleem blijft dus bestaan.

 

Angst voor baanverlies

Intussen is er ook angst voor baanverlies, zo bleek deze zomer uit een ander onderzoek.

De meerderheid van de CFO’s (56%) verwacht dat de digitale transformatie gaat zorgen voor flink baanverlies binnen de financiële dienstverlening.

Ook verwacht de CFO dat zijn eigen baan niet meer veilig is. 40 procent van hen is er namelijk van overtuigd dat zijn baan in de huidige vorm over tien jaar niet meer bestaat.

Dit is een grote stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen was dit nog maar 10 procent. Andere finance professionals zijn pessimistischer dan hun directeur.

 

Gerelateerde berichten...