Onderzoek: papierloos werken nog geen gemeengoed

Vandaag is het  World Paper Free Day. Deze dag wordt georganiseerd door de Association for Information and Image Management (AIIM) en wil de aandacht vestigen op het onnodige papiergebruik in organisaties. Dat is geen overbodige luxe, want Nederlanders printen nog steeds gemiddeld 9 pagina’s per dag. Hun Duitse collega’s spannen de kroon met 25 pagina’s. Dat blijkt uit onderzoek van social intranet-aanbieder Viadesk.

 Papierloos werken is duurzaam. Per slot van rekening bespaar je er bomen mee. Maar volgens de AIIM is papierloos werken ook efficiënter. Het bevordert samenwerking en vergroot het welzijn van medewerkers. Uit het ondrzoek van Viadeskl  blijkt dat Nederlandse bedrijven per jaar 1,5 boom aan printerpapier gebruiken. In Duitsland zijn bedrijven nog meer gehecht aan papier. Daar print men op jaarbasis ruim 3 keer zo veel als in Nederland.

 

Papier geeft goed gevoel

In het onderzoek werd ook gevraagd in hoeverre medewerkers denken dat we in de toekomst gaan werken met alternatieven voor het papieren document. In Nederland vindt 75% van de werknemers het een prettig idee om in een omgeving te werken met zo weinig mogelijk papier. In Duitsland is dit 69%. Duitsers zijn pessimistischer over de realisatie: 46% verwacht niet dat organisaties in de toekomst volledig zonder papier gaan werken. In Nederland is dit 85%.

De populariteit van papier bij de oosterburen is vaak een mentaliteitskwestie. Een stapel paperassen op het bureau geeft een indicatie van de hoeveelheid geleverd werk. 51% van de medewerkers krijgt een goed gevoel over de gedane arbeid als er papieren documenten op zijn werkplek liggen. Ook biedt het hen inzicht in de taken die nog liggen te wachten.

Een social intranet waar medewerkers informatie delen biedt een uitstekend alternatief voor al het papier dat in een organisatie heen en weer gaat. Het maakt het werk een stuk efficiënter, omdat het een overload aan informatie voorkomt. Dat het ook nog beter is voor het milieu, is mooi meegenomen. Op 6 november geven de medewerkers van Viadesk alvast het goede voorbeeld door zelf volledig papierloos aan de slag te gaan.

 

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X