Op ‘dag van het thuiswerken’ gooit overheid thuiswerken overboord

thuiswerken

Vandaag, 16 maart, ‘vieren’ we de dag van het thuiswerken. Maar juist nu komt het kabinet werkgevers tegemoet en schrapt per direct het advies om de helft van de week thuis te werken. Daarmee leggen de betrokken ministers het advies van het Outbreak Management Team naast zich neer. De medische experts hadden juist geadviseerd om thuiswerken ‘blijvend’ te stimuleren.

Thuiswerken als privilege

“Er zijn andere redenen om het thuiswerken te continueren, maar het is niet meer nodig in het kader van het managen van de pandemie”, aldus zorgminister Ernst Kuipers dinsdag na afloop van het overleg. Twee jaar geleden stortten veel kantoormedewerkers en andere beroepsprofessionals zich volledig op het thuiswerken. Deze optie kennen we al langer, maar nog niet veel werknemers maakten gebruik van de mogelijkheid om hybride te werken. Vanuit huis werken was in veel gevallen alleen weggelegd voor collega’s die dit ‘privilege’ goed wisten te onderbouwen.

Geen wettelijke regeling

In Nederland is er momenteel nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel hebben werknemers op grond van de Wet Flexibel Werken het recht om hun werkgever te verzoeken vanuit huis te mogen werken. Een werkgever mag dit verzoek weigeren, maar moet hierover wel met de medewerker in gesprek gaan.

Vrijstelling

Wel is vanaf 1 januari 2022 een gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten geïntroduceerd. Met deze vergoeding, van maximaal €2 per thuiswerkdag, kunnen werkgevers hun werknemers ondersteunen op dagen dat ze vanuit huis werken. Daarnaast is er de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van maximaal €0,19 per kilometer. Beide vergoedingen kunnen echter niet worden gecumuleerd, wat betekent dat er per dag één vergoeding gegeven kan worden. Dit legt Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland uit.

Werknemers dwingen om naar kantoor te komen

Met het vervallen van het thuiswerkadvies is het voor medewerkers weer mogelijk om hun gebruikelijke werkroutine op te pakken. Want, zoals al eerder aangegeven, hebben werknemers op grond van de Wet Flexibel Werken het recht om hun werkgever te verzoeken vanuit huis te mogen werken, maar er zijn geen zwaarwegende bedrijfsbelangen vereist om het verzoek te kunnen afwijzen. Wel ligt er een wetsvoorstel op de plank om dit te veranderen.

Gerelateerde berichten...