Opvolger IRMA is identity wallet Yivi

internet internetprovider

De opvolger van de IRMA-app werd eerder deze week een feit met de lancering van de app Yivi. Dit is de nieuwe identity wallet die volgens maker SIDN verdergaat waar IRMA ophield.

IRMA was oorspronkelijk een concept van hoogleraar beveiliging, privacy en identiteit, Bart Jacobs. SIDN ontwikkelde het concept de laatste jaren verder. Met de Yivi-app kunnen gebruikers veilig en makkelijk inloggen en bewijzen wie ze zijn zonder te veel gegevens te delen.

De naam Yivi staat voor ‘jouw digitale leven’ en spreek je uit als [jievie]. De app is decentraal, open source en privacyvriendelijk. Persoonsgegevens die een gebruiker in de Yivi-app zet, komen niet ergens centraal in een database terecht.

De IRMA- en opvolger Yivi-app is tot nu toe ruim 100.000 keer gedownload. Momenteel voeren 17 organisaties en instellingen pilots uit of bieden al de mogelijkheid om in te loggen via Yivi. Dit zijn onder andere de gemeente Amsterdam, ChipSoft, de gemeente Nijmegen, Ivido en de Kamer van Koophandel.

Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN: “Gebruikers beslissen zelf welke gegevens met wie worden gedeeld. Daardoor houdt een individu de regie en controle over deze persoonsgegevens. Daarnaast is alle code van Yivi openbaar en staat de privacy van de gebruiker altijd voorop. Omdat er in de toekomst steeds meer gegevens digitaal worden uitgewisseld, maken we ons sterk voor oplossingen zoals Yivi waarmee Nederlanders op een veilige manier online hun gegevens kunnen delen.”

Wet Digitale Overheid

Op dit moment staan we aan de vooravond van verschillende digitale wetgevingen die bepalend zijn voor hoe we met onze digitale identiteit omgaan. Zo is onlangs de Wet Digitale Overheid door de Eerste Kamer goedgekeurd, hierin zijn algemene afspraken vastgelegd over het veilig inloggen bij (semi-)overheidsinstanties en het veilig delen van persoonsgegevens. Het decentrale en privacyvriendelijke karakter van Yivi sluit aan bij deze nieuwe wetgeving. Lees meer over de WDO en Yivi op yivi.app.

Ook op Europees niveau wordt er nagedacht over digitale identiteiten. Zo lopen er onder toezicht van de Europese Commissie verschillende pilots rondom identity wallets. SIDN neemt met Yivi deel aan meerdere pilots. Met de ontwikkeling van Yivi wil SIDN vooruitlopen op deze (wettelijke) ontwikkelingen en een privacyvriendelijke keuze bieden.

Volwassenwording

Peter Eikelboom is als Business Developer Online Identity medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van Yivi bij SIDN: “De afgelopen jaren hebben we gezien dat het idee waarmee IRMA is ontwikkeld aanslaat en er zijn dan ook al veel organisaties en instellingen die ermee aan de slag zijn gegaan. De komende tijd willen we Yivi onder de aandacht brengen van potentiële aanbieders en gebruikers, zodat de mogelijkheden en het gebruik toenemen.”

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...