Smartphonebezoek op gemeentewebsites passeert 50%

gemeentewebsites Houten voorpagina

Dit jaar is de magische grens van 50% websitebezoek via smartphones op gemeentewebsites verbroken. Het percentage smartphonebezoekers is voor het derde jaar op rij hoger dan het percentage desktop-/laptopbezoekers.

Dit blijkt uit onderzoek van GBBO. Wel is het nog zo dat gemeentewebsites daarop nog niet goed genoeg inspelen. Nog te vaak heeft de desktopversie de overhand. Dit terwijl in de afgelopen negen jaar het smartphoneverkeer steeg  van 6% in januari 2012 naar 52% in juli 2021.

Het valt op dat vooral in de zomermaanden burgers en bedrijven hun gemeentelijke zaken vaker regelen via de smartphone dan via de desktop of laptop. De verwachting is dat het percentage smartphonebezoeken de komende jaren nog verder toeneemt.

Het gedrag op gemeentelijke websites verschilt fors tussen smartphone, tablet en laptop/desktopgebruikers. Door te weten wat de verschillen zijn in de zogeheten ‘taken’, kun je de website indeling voor smartphonebezoekers door de gemeente aanpassen. Dit zorgt dat smartphonebezoekers de juiste informatie en diensten (sneller) vinden.

Tips en inzichten
  • Het onderwerp ‘Parkeren’ wordt veel vaker bekeken op een smartphone dan op een desktop/laptop. Dit komt omdat mobiele gebruikers vaker willen weten waar ze kunnen parkeren en wat de tarieven zijn.
  • ‘Afval’ is vaak geen belangrijk onderwerp voor desktopbezoekers, maar voor smartphonebezoekers juist wel.

Om inwoners en ondernemers goed te helpen moeten gemeenten hun websites ook inrichten op basis van het gedrag op smartphones. Dat gebeurt nu zeer beperkt. Een steekproef onder 55 gemeenten toont dit inmiddels aan.

  • Het design en de indeling van de website verschilt beperkt per apparaat (smartphone, desktop/laptop of tablet).
  • In slechts 1 van de 55 gevallen zijn de toptaken aangepast.

In 40% van de onderzochte gemeenten wordt de achtergrondafbeelding niet getoond. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor het in beeld brengen van belangrijke onderwerpen voor bezoekers.

‘Mobile First Design’

Groot advies aan gemeenten is om websites in te richten met ‘mobil first’- design. Dat betekent dat de website zich aanpast aan de schermresolutie, het design eenvoudiger is dan die voor de desktop of laptop. De functies zijn ook  simpeler.

De teksten op een mobiele site zijn korter. Een dergelijke website presenteert per type apparaat een ander aanbod van onderwerpen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...