Softwaretechnoloog Belastingdienst Betsy Pepels wil robotjes codewerk laten doen

Belastingdienst blauwe envelop eHerkenning DigiD

Zij is intens gelukkig als software-architect bij de Belastingdienst. Na drie decennia in de hoogste regionen van de Nederlandse softwarebouw heeft softwaretechnoloog Betsy Pepels haar plek gevonden in Apeldoorn. ICT/Magazine’s Peter Olsthoorn sprak met haar. “Met automatisch software ontwikkelen kun je dus heel snel een wijziging doorvoeren die vanuit de democratie is opgedragen.”

Wat doet u, basaal uitgelegd?

Eigenlijk ben ik een softwaretechnoloog die mensen en organisaties kan meenemen, werkend op het grensvlak van research en toepassing. De functie heet ‘Software Architect’, maar ik ben niet in een hokje te stoppen. Voor de grote systemen van de Belastingdienst, zoals voor Toeslagen en de systemen van Blauw (Inkomstenbelasting burgers), werk ik aan het bedenken en bouwen van software om automatisch software te maken. We hebben het rekenhart van Toeslagen gebouwd, waar wordt uitgerekend wat burgers ontvangen, met een innovatieve manier van software ontwikkelen.

Mag ik dat vertalen met softwarerobotjes?

Ja, zo kun je het uitleggen. Robotjes die al dat priegelwerk van het schrijven van code voor hun rekening nemen. Oftewel: wij maken een taal, die lijkt op een taal van een wet. We beschrijven wat een systeem zou moeten doen in die taal en drukken op een knop, waarna die software eruit rolt.’

Gaat dat altijd goed?

Heel veel beter dan handmatig schrijven. Als die robotjes eenmaal gereed zijn, heb je er geen werk meer aan. Je hebt dus heel veel minder werk te doen, bent sneller klaar. Grootste voordeel is het snel kunnen doorvoeren van wijzigingen. Onze democratie leidt als gevolg van compromissen tot ingewikkelde belastingwetten. Maar voortdurend ontstaan wijzigingen, compromissen op compromissen. Met automatisch software ontwikkelen kun je dus heel snel een wijziging doorvoeren die vanuit de democratie is opgedragen.

Toch heeft staatssecretaris Wiebes gevraagd om even pauze te nemen met wetswijzigingen, omdat anders jullie ICT in de soep draait?

De Belastingdienst draait op heel veel systemen en onze methode is alleen nog toegepast op toeslagen. Een veel groter deel van de dienst programmeert nog handmatig en over die systemen gaan de meeste stukken.

Er zijn veel ict-problemen bij de Belastingdienst en andere overheden gemeld. Kunnen die verminderen of verdwijnen?

Politiek en bestuurlijk zeg ik daar uiteraard niets over. Technisch gezien ben ik daar heel optimistisch over. Vergis je niet in onze omvang en gevoeligheid. We betalen bijvoorbeeld 8 miljoen toeslagen per maand uit. En een kleine fout komt al in de media, veel eerder dan een kleine fout bij Achmea of ING. De precisie is dus heel groot en dat is ons uitgangspunt.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van oktober.

Gerelateerde berichten...